Plugusorul - analiza stilistica

Trimis la data: 2015-06-02
Materia: Romana
Nivel: Facultate
Pagini: 7
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 1
Autor: abstractt93
Dimensiune: 31kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Obicei numit si " uratura ", " cu uratul ", " cu plugul ", reprezinta o forma arhaica cu substrat agricol, ce urmareste realizarea abundentei in grane prin magie. Urarea urmeaza un scenariu incepand cu aratul cu un plug cu " 12 boi " cu care se tragea o brazda in curtea celui urat, in sunete de bici, clopot, buhai si strigate de indemn. In Moldova dar si in comuna Rasca, in trecut, plugusorul a atins formele cele mai viguroase, cu urarile cele mai rotunjite, si cu o tendinta nou creatoare, ajungand pana la 500 de versuri, de la arat ajungandu-se la semanat pana, la recoltat si chiar pana la impletirea colacilor, coacerea si impartirea lor.
In timpul rostirii acestor formule, uratorii pocnesc din bice, sau harapnice, se suna puternic din clopote, se scot sunete puternice si prelungi, iar cel care a urat isi mai odihneste glasul sau schimba persoana care ura. Fondul sonor al versurilor uraturii era insotit uneori de un fluieras. Textul uraturii a suferit modificari in timp, motivele traditionale s-au restrans, altele au fost eludate sau si-au pierdut semnificatia lor originara, inlocuite cu numeroase note locale referitoare la persoanele cunoscute uratorilor, la ocupatiile lor actuale.

Cu cat urarea era mai lunga, cu atat ea permite inserarea unor detalii casnice sau schitarea hilara a cate unui portret de gospodar precum un profesor, o baba, un politist sau un popa. Copiii utilizeaza uraturi mult diminuate, alcatuite din versuri usor de memorat. Destul de raspandit este " plugusorul " de factura livreasca popularizat de invatatorii satelor, din cartile scolare, varianta cea mai des intalnita fiind uratura prelucrata de V. Alecsandri si publicata in ziare si calendare.

Grupul de copii, cu varste intre 12-18 ani isi asociaza la uratura si buhaiul, urand in principal la prieteni si rude apropiate, la una din casele acestora urmand a celebra trecerea la noul an.
Uratul cu plugusorul, este un obicei care genereaza o veselie generala, degajand o atmosfera de optimism, atmosfera amplificata de chiuituri, clopotei, fluiere, tobe si instrumente mai mult sau mai putin muzicale. Intrucat o parte din locuitorii comunei sunt de stil vechi, copii acestora merg si ei cu uratul, semanatul sau sorcova, formand grupuri dupa prietenii cu cei pe stil nou, fapt ce se repeta cu ocazia sarbatorilor pe stil vechi.

Variantele " Plugusorului " ce contin motive diverse, unele imprumutate altor categorii folclorice, in special cu continut umoristic, satiric, adesea prevalente, intr-o totala lipsa de corespondenta cu ritualul agrar, constituie "indiciul involutiei acestuia, a degradarii lui ca fenomen de cultura traditionala", ajungandu-se la pierderea cu desavarsire a intelesului sau genuin si transformarea intr-un simplu moment spectacular.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.