Plumb

Trimis la data: 2006-04-02
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 8.53 / 10
Downloads: 6649
Autor: Loredana O.
Dimensiune: 8kb
Voturi: 552
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Simbolismul este un curent literar apărut în Franţa la sfârşitul secolului al XIX-lea, ca reacţie împotriva romantismului şi parnasianismului.Precursor al simbolismului în Franţa este considerat Charles Baudelaire, prin volumele de versuri „Les fleurs de mal”(„Florile răului”) şi „Les Corespondeces”(„Corespondenţe”).
În România, simbolismul a apărut sub auspiciile revistei „Literatorul” a lui Alexandru Macedonski”, care s-a evidenţiat mai ales ca teoretician al acestui curent şi mai puţin ca poet simbolist. Reprezentanţii români ai simbolismului au fost : Ion Minulescu, George Bacovia, Dimitrie Anghel, Traian Demetrescu, etc.

Tema generală a poeziilor simboliste o constituie condiţia nefericită a poetului într-o societate superficială, meschină, incapabilă să înţeleagă şi să aprecieze nivelul artei adevărate. Raportul dintre simbol şi eul poetic nu este exprimat, ci sugerat, deci sugestia este o modalitate obligatorie a simbolismului.

Poezia simbolistă exprimă numai atitudini poetice sau stări sufleteşti specifice acestui curent literar: spleen-ul, angoasa, oboseala psihică, disperarea, apăsarea sufletească, nevroza, toate fiind însă sugerate, fără a fi numite.
G
eorge Bacovia(1881-1957), pe numele său adevărat George Vasiliu, s-a născut în sptembrie 1881 la Bacău.Pseudonimul de Bacovia îl împrumută de la numele roman al oraşului Bacău. Temele fundamentale ale liricii bacoveniene sunt lumea orşului de provincie, a târgului sufocant, singurătatea(solitudinea), natura Bacoviană, care este de fapt o stare de spirit, iubirea şi moartea.
„Plumb” de George Bacovia este o artă poetică simbolistă. Conceptul de artă poetică exprimă un ansamblu de trăsături care compun viziunea despre lume şi viaţă a unui autor, despre menirea lui în Univers şi despre misiunea artei sale, într-un limbaj literar care-l particularizează.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.