Plumb

Trimis la data: 2012-12-13
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 7.80 / 10
Downloads: 0
Autor: pushtoaika_tah
Dimensiune: 16kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Poezia "Plumb" deschide volumul cu acelasi titlu, publicat in 1916 si il defineste in totalitate.Poezia apartine simbolismului prin folosirea simbolurilor, prin muzicalitatea versurilor si prin dramatismul trairilor eului liric.Poetul marturiseste ca a scris aceasta poezie in urma unei participari la o inmormantare, la cimitirul din Bacau, unde a fost marcat de cavou si de tragismul mortii.Titlul este semnificativ, reprezentand simbolul central al poeziei.
Acest metal a fost folosit de poet si in titlurile altor poezii "Plumb de toamna" si "Plumb de iarna", insa nicaieri cuvantul plumb nu apare mai tragic repetat ca in poezia care da titlul primului volum bacovian.
Cel mai moale si cel mai urat dintre metale, cu greutatea lui specifica mare, cu o culoare deprimanta, plumbul devine in textul simbolist bacovian metafora absoluta a existentei apasatoare, sufocante si monotone.

Plumbul este simbolul central al poeziei, care apare de 6 ori in text, fiind plasat simetric. Acest metal simbolizeaza o atmosfera sumbra, deprimanta, apasatoare, un univers inchis din care eul liric nu poate evada.Ca structura, poezia este alcatuita din doua secvente poetice configurate pe doua planuri : planul realitatii exterioare (prima strofa) si planul realitatii interioare subiective (strofa a doua).

Dintre temele poeziei amintim esecul existential, moartea si iubirea.
Prima secventa poetica schiteaza reperele realitatii exterioare, mai precis un spatiu al mortii reprezentat de sicrie, cavou si coroane.
Apar cuvinte din campul semantic al mortii : sicrie de plumb, funerar vesmant, coroana de plumb, cavou, etc.

In acest univers apasator, eul liric se simte claustrat.
Lumea intreaga este marcata de impietrire (sicrie de plumb, flori de plumb, coroane de plumb).Vantul este singurul element care sugereaza miscarea, insa produce efecte reci ale mortii "Stam singur in cavou si era vant / Si scartaiau coroanele de plumb".Apare si motivul solitudinii in sintagma "Stam singur in cavou".

Astfel, prima strofa prezinta spatiul simbolic al mortii prin metaforele care au in structura lor simbolul plumb : "Dormeau adanc sicriele de plumb / Si flori de plumb si funerar vesmant / Stam singur in cavou si era vant / Si scartaiau coroanele de plumb".In a doua secventa poetica este prezentata realitatea interioara, subiectiva, launtrica.

Strofa a doua debuteaza sub semnul tragicului existential generat de disparitia afectivitatii: "Dormea intors amorul meu de plumb".
Cuvantul "intors" reprezinta misterul poeziei. Este vorba probabil de intoarcerea mortului cu fat aspre apus, imagine tulburatoare a mortii pe care o gasim si la alti scriitori romani precum Lucian Blaga si Marin Preda.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.