Plumb George Bacovia - poezia simbolista

Trimis la data: 2013-02-22
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 9.18 / 10
Downloads: 0
Autor: irinna.gabriela
Dimensiune: 14kb
Voturi: 3
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Poezia simbolista "Plumb" deschide volumul cu acelasi titlu, aparut in 1916, definindu-l in totalitate.Textul poetic se inscribe in lirica simbolista prin: folosirea simbolurilor, tehnica repetitiilor, cromatica si dramatismul trairii eului liric. Dramatismul este sugerat prin corespondenta ce se stabileste intre materie si spirit.Textul nu cuprinde niciun termen explicit al angoasei, totul putand fi dedus din descrierea cadrului.
Titlul poeziei este simbolul "plumb" , care sugereaza apasarea, agoasa, greutatea sufocanta, cenusiul existential, universal monoton , inchiderea definitive a spatiului existential, fara solutii de iesire.
Tema poeziei o constituie conditia poetului intr-o societate lipsita de aspiratii si artificiala.Lumea ostila si stranie, conturata de cateva pete de culoare este proiectia universului interior, de un tragism asumat cu luciditate.

Textul este structurat in doua catrene construite pe baza lexemului "plumb", care este reluat in sase din cele opt versuri ale poeziei. Cele doua strofe/secvente poetice corespund celor doua planuri ale realitatii: realitatea exterioara, obiectiva, simbolizata de cimitir si de cavou si realitatea interioara, obiectiva, simbolizata de sentimental iubirii, a carui invocare se face cu disperare, fiind si el conditionat de natura mediului.

Lirismul subiectiv este redat la nivelul expresiei, prin marcile subiectivitatii: persoana I a verbelor-"stam","am inceput"-,persoana I a adjectivului posesiv "(amorul) meu".Strofa I surprinde elemente ale cadrului spatial inchis, apasator, sufocant, in care eul poetic se simtme claustrat: un cavou, simbolizand universal interior, si in care mediul inconjurator a capatat greutatea apasatoare a plumbului.Elementele decorului funerar sunt:"sicriele de plumb","vestmantul unerar","flori de plumb","coroanele de plumb".Repetarea epitetului "de plumb" are multiple sugestii insistand asupra existentei mohorate,anoste,lipsita de transcendenta sau de posibilitatea inaltarii.

Lumea obiectuala , in manifestarile ei de gingasie si frumusete,"florile", este marcata de impietrire.Vantul este singurul element care sugereaza miscarea, insa produce efecte reci, ale mortii:"Si scartaiau coroanele de plumb".Cadrul temporal nu este precizat, dar atmosfera macabre poarta sugestia nocturnului.

Strofa a II-a debuteaza sub semnul tragicului existential, generat de disparitia/"moartea" afectivitatii:"Dormea intors amorul meu de plumb".Cuvantul intors constituie misterul poeziei. Eul liric isi priveste sentimental ca un spectator. "Aripile de plumb" presupun un zbor in jos, caderea surda si grea,moartea. Incercarea de salvare este iluzorie: " Si-am inceput sa-l strig".
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.