Plumb de George Bacovia

Trimis la data: 2015-11-12
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 9.86 / 10
Downloads: 0
Autor: adi58
Dimensiune: 16kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Poezia Plumbb deschide volumul de debut cu acelasi nume aparut in 1916.Volumul a trecut aproape neobservat la aparitie deoarece Romania se pregatea sa intre in primul razboi mondial si multe din poeziile din acest volum fusesera deja publicate in revistele vremii.
Poezia Plumb este o elegie a mortii.Poezia sugereaza o atmosfera apasatoare,dezolanta,o atmosfera de plumb in care pluteste obsesia mortii si a descompunerii fiintei.
Poezia Plumb face parte din lirica simbolista prin folosirea simbolurilor,repetitiilor,tablourilor cromatice si a dramatismului eului liric.Poezia nu descrie clar dramatismul cid oar ne lasa sa-l deducem prin descrierea atmosferei apasatoare,asemenea plumbului.
TEMA poeziei este conditia de condamnat al autorului intr-o societate superficial,care nu-l intelege si care nu stie sa aprecieze arta adevarata. Poezia exprima starea de apasare a poetului care se simte incatusat,sufocat si inchis definitive in acesta lume,fara sa vada nici o solutie de evadare. Astfel, poezia Plumb este o ARTA POETICA.

Titlul poeziei este simbolul plumb.Caracteristicile metalului corespund starilor sufletesti ale poetului:greutatea metalului sugereaza apasarea sufleteasca,culoarea cenusie sugereaza monotonia,faptul ca metalul este maleabil sugereaza instabilitatea psihica a poetului,fptul ca in cuvantul plumb sunt 4 consoane si o singura vocala sugereaza inchiderea definitive,fara solutii de iesire.
Poezia este formata din 2 catrene care sugereaza 2 planuri diferite:unul exterior sugerat de cimitir,cavou si al doilea care ne arata ca iubirea ii provoaca poetului disperare,dezolare.

PRIMA STROFA exprima symbolic,spatial inchis in care traieste poetul.Acest spatiu poate fi societatea,propriul suflet,destinul sau chiar odaia poetului,sugerate prin simbolurile:sicrie de plumb,cavou care anunta apropierea mortii cu coroane de plumb si vesminte funerare. Singuratea este sugerata de "stam singur",sufletul poetului este pustiit :"era vant" si se auzea doar scartaitul coroanelor de plumb. Repetarea simbolului "plumb" sugereaza neputinta poetului de a scapa din aceasta lume apasatoare.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.