Plumb de George Bacovia

Trimis la data: 2014-05-14
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 9.80 / 10
Downloads: 0
Autor: catherine
Dimensiune: 18kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Poezia simbolista "Plumb" de George Bacovia deschide volumul cu acelasi nume, aparut in anul 1916, definindu-l in totalitate.
Simbolismul este un curent literar aparut in Franta ca reactie impotriva romantismului decadent. A fost teoretizat de Jean Moreas in articolul manifest "Le Symboliste", aparut in anul 1888. La noi a fost promovat de Alexandru Macedonski, prin revista si cenaclul "Literatorul". Dintre poetii simbolisti romani, George Bacovia a cunoscut o intarziata receptare si recunoastere a propriei sale valori artistice.
Poetul este interesat de acuitatea trairilor umane si mai putin de imaginea frumoasa. Motivele literare preferate sunt: insingurarea, anotimpurile monotone, lipsa de patima in iubire.Tema poeziei si a intregului volum este moartea in formele sale de reprezentare funerara. Poetul simbolist este un poet blestemat, damnat, obligat sa traiasca intr-o societate lipsita de aspiratii, fara posibilitate de implinire sau evadare, in care iubirea moare.

Imaginarul poetic din "Plumb" infatiseaza lumea ca pe un imens cimitir. Tot ce odinioara era viu, flori, amor, este impietrit sub actiunea plumbului otravitor. Plumbul este metafora obsedanta a poeziei, present in titlu si in sase din cele opt versuri ale poeziei. Simbolul poate fi asociat cu o serie de senzatii: tactile (duritate, greutare, raceala), vizuale (culoarea inchisa, gri, cenusiu) si auditive (formarea cuvantului din patru consoane "grele" si o vocala inchisa).

Poezia este alcatuita din doua catrene, fiecare in jurul a cate un camp semantic. Avem un camp al lumii exterioare, reprezentat de "cavou", si unul al lumii interioare, al eului liric.
Poetul incearca din realitatea bruta sa scoata aurul creatiei, al fictiunii, la fel cum alchimistii incercau sa transforme in aur plumbul.

In prima strofa a poeziei, eul liric apare in ipostaza insinguratului, intr-o lume pustie si moarta. Trecerea oamenilor din viata in moarte este sugerata de "sicrie". Imaginea traditionala si comuna a mortii este transferata in cea a somnului. Pana si florile sunt de plumb, sugestie a transformarii vegetalului, a vietii, a frumosului, in metal dens, cenusiu.

Culoarea inchisa poate fi asociata nevrozei, starii de alienare a eului, monotoniei exasperante, prabusirii interioare. Locul unde se desfasoara meditatia asupra mortii este cavoul. Eul liric se retrage in spatiul stramt al cavoului, simbol al izolarii. Decorul funebru este deranjat doar de miscarea vantului, care face coroanele de plumb sa scartaie. Zgomotul ingrozitor sugereaza dezacordul eului liric cu lumea inconjuratoare.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.