Pluralismul o garantie a democratiei in Romania

Trimis la data: 2012-06-06 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 7 Nota: / 10 Downloads: 532
Autor: Smnsymy smnsymy Dimensiune: 18kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Din perspectiva Prof.dr Cristian Ionescu un principiu constitutional considerat ca o adevarata piatra de incercare pentru procesul de democratizare este pluralismul . In doctrina pluralismul este inteles, in sens restrans, ca pluralism politic . In sens larg aestuia i se adauga pluralismul sindical, cultural, artistic,filozofic, religios .

Pluralismul politic sugereaza existenta in societate a unei pluralitati de partide sau formatiuni politice care se constituie si actioneza in conditiile de deplina egalitate de tratament din partea statului . In aceste conditii, pluralismul apare ca o garantie pentru fiecare partid sau forta politica, ca un alt partid nu va putea actiona pe ascuns, cu mijloace ilegale, impunandu-si vointa si interesul asupra celorlalti .
Coeistenta intre fortele politice contrarii, toleranta, dialogul, competenta pentru castigarea aderentilor, reprezinta esenta societatii pluraliste, a democartiei constitutionale .

Desi art 8 in ansamblu sau circumscrie pluralismul la latura sa politica si anume la activitatea partidelor politice,din alin.(1) art 8 se desprinde conceptia generala a Constituantului potrivit careia "Pluralismul in societatea romaneasca este o conditie si o garantie a democratiei constitutionale".Intr-o societate democrata, pluralismul se manifesta sub o diversitate de forme . Alaturi de pluralismul politic si cel ideologic de care acesta este conexat, se poate vorbi de un pluralism cultural si religios .

Dintre toate formele de pluralism, cel mai important este pluralismul politic care, de astfel, este definitoriu pentru regimul politic democratic . Celelalte forme de pluralism au o importanta mai redusan pentru actul de guvernare, de exercitare a puteri democratice . In plan social general, fiecare forma de pluralitate are importanta sa specifica .

Potrivit principiului pluralismului, intr-o societate cu adevarat democrata fiecare forma de organizare sociala reprezentand interesele legitime ale cetatenilor, se bucura de o egalitate de tratament din partea statului. Ca atare, nu exista grupuri privilegiate, organisme dominante unele fata de altele . Singura conditie pusa tuturor acestora, este a se comforma prescriptiilor legale .

In concordanta cu principiul pluralismului, Constitutia statorniceste libertatea de constituire si functionare a partidelor politice, precum si a sindicatelor . In conceptia Constituantului, partidele politice sunt mediatoare ale vointei politice a cetatenilor fata de guvernant . Astfel, partidele forjeza interesele diverse ale unor paturi sociale, categorii profesional, grupuri religioase, grupuri nationale si minoritare etc. Intr-o vaita politica unitara si coerenta si tind sa transpuna aceasta vointa politica in norme de drept, masuri si acte administrative, in decizie politica .

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.