Pluto - Charon

Trimis la data: 2004-01-08
Materia: Astronomie
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 7.40 / 10
Downloads: 1040
Autor: Simmy35
Dimensiune: 7kb
Voturi: 104
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Pluto este a noua planeta de la Soare si cel mai indepartat membru al Sistemului Solar. A fost descoperit ca urmare a unor calcule din 1905, facute de catre astronomul american Percival Lowell, care prezisese existenta unei planete indepartate, dupa Neptun, ca urmare a micilor perturbatii in miscarile lui Uranus. Continuata de catre membrii observatorului Lowell, cercetarea s-a terminat cu succes in 1930, cand astronomul american Clyde William Tombaugh l-a gasit pe Pluto acolo unde calculase Lowell.
Pluto se roteste in jurul Soarelui in 247,7 ani terestri la o distanta medie de 5,9 miliarde kilometri de Soare. Orbita acestuia este asa de alungita incat uneori Pluto este mai aproape de Soare decat Neptun. Totusi nu exista posibilitati de coliziune, pentru ca planul orbitei lui Pluto este mai inclinat decat al lui Neptun, iar orbitele lor nu se intersecteaza.

Vizibil doar prin telescoapele mari, Pluto pare sa aiba o culoare galbena. Pentru multi ani s-a stiut doar foarte putin despre planeta, dar in 1978 astronomii i-au descoperit un satelit ce il orbiteaza la doar 19.000 km, pe care l-au numit Charon. Orbitele celor doua corpuri le fac sa treaca foarte des unul prin fata celuilalt, fapt ce le-a permis astronomilor sa le determine marimea precis. Pluto are 2320 km in diametru iar Charon are 1270 km, fiind cel mai mare satelit din Sistemul Solar in comparatie cu marimea planetei in jurul careia graviteaza. Lui Pluto i s-a gasit si o atmosfera de metan, care exercita o presiune de 100.000 ori mai mica decat presiunea atmosferica normala de pe Pamant.

In 1994, telescopul Hubble a studiat 85% din suprafata planetei, dezvaluind zone luminoase si zone intunecoase (posibili munti si canioane). Aceste imagini confirma teoria ca exista gheata la polii planetei, mai ales cand aceasta se afla departe de Soare.

Cu o densitate dubla decat a apei, Pluto este facut din mai multe roci decat celelalte planete indepartate. Multi astronomi considera ca Pluto a fost un satelit al lui Neptun care s-a separat de planeta in urma unei coliziuni cu un alt corp. Alti astronomi sunt de parere ca Pluto si Charon sunt doar corpurile mai vizibile din zona numita Centura Kuiper (un inel de materie ce orbiteaza Soarele mai departe ca Neptun).

Pluto nu a fost inca explorat de nici o sonda si ramane prea putin cunoscut. Timp de doua decenii NASA a propus expeditii spre Pluto. {n 2012 sonda numita Pluto-Kuipper Express va cartografia suprafata lui Pluto si a satelitului sau, Charon. Aceasta sonda se va roti in jurul planetei la mai putin de 15.000 km, realizand fotografii cu o rezolutie de 1 km. Dupa spusele lui Robert Staehle, conducatorul proiectului, NASA planuieste sa lanseze aceasta proba in 2004, care apoi va calatori cu 18 km/s pentru aproximativ un deceniu pentru a parcurge cele 5 miliarde de km pana la destinatie. Dupa aceasta calatorie Lunga, proba va avea numai cateva ore pentru a aduna toate informatiile necesare despre cea mai indepartata planeta.

In concordanta cu sloganul NASA (“mai rapid, mai bun, mai ieftin”), Pluto-Kuiper Express va fi relativ usoara: 135 kg si va costa 250 milioane de dolari. Ocupand un volum de 1 metru cub, sonda va transporta instrumente pentru 16 experimente diferite: camere video si spectometre vor fotografia formele de relief de pe Pluto, vor analiza compozitia chimica a planetei si atmosferei, presiunea si atractia gravitationala. {n timp ce proba va orbita planeta, un spectometru va determina compozitia atmosferei masurand absorbtia luminii Soarelui.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.