Pocainta, mijloc de indreptare a omului

Trimis la data: 2007-03-02 Materia: Religie Nivel: Gimnaziu Pagini: 11 Nota: / 10 Downloads: 1895
Autor: Vladutz Dimensiune: 18kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Taina Euharistiei urmează , la începutul vieţii lui Hristos , după Taina Botetului şi cea a Mirungerii , desăvârşind unirea celor intraţi în Biserică , cu Hristos. În cursul vieţii creştine ulterioare , ea urmează însă de obicei după Taina Mărturisirii , întrucât întăreşte din nou unirea cu Hristos a celui ce prin păcate a pus o distanţă sau o contradicţie între sine şi Hristos . Prin mărturisire iese din această despărţire

Pentru cei ce n-ar săvârşi nici un păcat după Botez , sau ar dezvolta atât cât se poate puterile date lor prin Taina Sfântului Botez , Euharistia ar pute fi împărtăşită fără Taina Mărturisirii , cu scopul unic de a uni pe aceia tot mai mult cu Hristos , sau de a alimenta continuu viaţa lor în, cu şi pin Hristos . Dar întrucât nu există om care să nu greşească , sau să dezvolte deplin puterile ce i s-au dat prin Botez , prin cea a Mirungerii şi prin Euharistie la început , Euharistia se împărtăşeşte după mărturisirea greşelilor sau datoriilor neîmplinite şi după iertarea lor în Taina Pocăinţei .

Taina Mărturisirii , sau a Pocăinţei , constă în iertarea păcatelor , celor ce le mărturisesc şi se căiesc pentru ele , de către episcop sau preot – în mod văzut , şi de către Hristos – în mod nevăzut .

Am putea spune că spovedania este tot atât de veche ca şi omenirea. Dumnezeu n-a iertat şi nu iartă niciodată pe omul păcătos , decât dacă îşi recunoaşte păcatul cu adevărată căinţă . După ce Adam a păcătuit , Dumnezeu îl cheamă : „Adame , unde eşti ?”(Fac. 3,9) . Oare îl chema pentru că Dumnezeu nu ştia unde este ? Nu! L-a strigat pentru a-l face pe Adam să-şi recunoască păcatul : „Am mâncat”(din pomul cel oprit).

Pe Cain încă l-a strigat Dumnezeu : „Unde este fratele tău Abel?”(Fac. 4,9). Ştia Dumnezeu , că Abel era ucis de fratele său Cain , dar l-a întrebat unde este in acelaşi scop , acela al recunoaşterii păcatului . Dar Cain a răspuns cu minciună şi obrăznicie : „Nu ştiu .

Au doară sunt eu păzitorul fratelui meu?”(Fac. 4,10) . Şi în Legea veche Dumnezeu a hotărât pentru poporul Său un fel de spovedanie sau recunoaştere a păcatelor . Astfel în cartea Numerilor (Num. 5,6-7) : „Dacă un bărbat sau o femeie va face vreun păcat faţă de un om , şi prin acesta va păcătui împotriva Domnului şi va fi vinovat sufletul acela , să-şi mărturisească păcatul ce afăcut şi să întoarcă deplin aceea prin ce a păcătuitşi să mai adauge la aceea a cincea parte şi să dea aceluia faţă de care a păcătuit ”.

Tot o dovadă în acest sens sunt şi jertfele poruncite de adus , după felul păcatului . La fel şi proorocii ca nişte trâmbiţe dumnezeieşti , în mod curent aveau ca şi subiect al predicii lor pocăinţa .(Isaia 45,22;55,7 ; Ieremia 4,1 ; Iezechiel 18, 21-23).

Chiar şi la popoarele păgâne aflăm urme de spovedanie . Aşa în Împărăţia Siamului sunt un fel de călugări , care trăiesc din cerşit . Aceştia merg în fiecare zi la cerşit , iar seara când se întorc acasă îngenunchind înaintea superiorului lor îşi spun păcatele iar acesta le dă pocăinţa potrivită . La fel şi în Tibet călugării Lhama se adună de patru ori pe lună ca să asculte tâlcuirea Regulior .

Cu acest prilej călugărul ce oficiază se spovedeşte mai întâi unui alt călugăr ales ca „duhovnic” , iar după ce intră în adunare îi sfătuieşte pe toţi să se spovedească . Babilonienii aveau un sistem penitenţial mai complicat , rămânându-ne de la ei vestiţii „psalmi penitenţiali”. Iar lista ar putea continua demonstrând astfel faptul că spovedania creştină este justificată prin însăşi practica universală a mărturisirii păcatelor .

Putem spune, în concluzie , că din momentul căderii , în sufletul omului a înmugurit simţământul părerii de rău . Sfânta Tradiţie ni-i înfăţişează pe Adam şi pe Eva plângând în faţa porţilor Raiului închise . Atât la popoarele păgâne , care mai păstrau un rudiment din Revelaţia primordială , cât mai ales la poporul ales , întâlnim acte de pocăinţă , preocuparea de împăcare cu Dumnezeu . Dar este evident că pocăinţa dinainte de Hristos nu era Taină , pentru că lipsea harul Duhului Sfânt , ci era un simbol , un mijloc pedagogic ce vestea renaşterea lăuntrică pe care păcătoşii o vor realiza în Hristos şi în Biserică prin Taina Spovedaniei .

Cu întemeierea creştinismului reitualul mărturisirii păcatelor şi pocăinţa anticilor , care au avut pâna la Hristos un caracter simbolic , exterior şi formal , devine un act interior şi sfânt , devine Taină .

Taina Pocăinţei , Mărturisirea sau Spovedania , a fost definită în mai multe feluri . Sfântul Ioan Damaschin oferă o definiţie mai completă a Ei : „Pocăinţa este întoarcerea prin asceză şi osteneli , de la starea cea contra naturii la starea naturală şi de la diavol la Dumnezeu”.1

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.