Podul de piatra de peste Dunare

Trimis la data: 2010-09-03
Materia: Istorie
Nivel: Facultate
Pagini: 7
Nota: 8.57 / 10
Downloads: 0
Autor: Matei Codrescu
Dimensiune: 18kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Podul de piatra de peste Dunare a fost una din minunile antichitatii pe care romanii ni-l prezinta ca fiind o realizare a lui Apollodor din Damasc, idee preluata si de unii dintre "istoricii nostri". Exista unii care nu i-au crezut, cum a fost domnul C. Iordache (Stiinta... cultura... documente din Renasterea Daciei-Noiembrie 1992) Este ilogic ca o armata care poseda teritoriul doar de pe un mal al fluviului Dunarea (Istrul) sa reuseasca construirea unui pod de piatra, al carui al doilea capat se afla pe teritoriul inamic.
Astazi, cu toata tehnica moderna de care dispunem, un pod de piatra peste Dunare se poate construi intr-o perioada de aproximativ 5-7 ani... ori "istoricii" sustin ca Traian l-a construit la inceputul celui de al doilea razboi cu dacii in doi ani?!... Domnilor "istorici", credeti cumva in minuni ori magie? Consideram imposibila construirea intr-o perioada atat de scurta, de numai doi ani, a unui pod de piatra peste Dunare, in special cand Traian se gasea in plina campanie militara, contraatacurile lui Decebal provocand mari pierderi invadatorilor romani. Este ciudat ca nici un itinerariu antic si nici un text epigrafic nu ne vorbesc de "podul lui Traian" si nu a fost gasit niciodata vreun text care sa vorbeasca de tehnica constructiei lui.

Deoarece Comentariile "De Bello Dacico" ale lui Traian sunt pierdute pe undeva, prin podurile ori beciurile unor biblioteci sau arhive romane, astazi avem la dispozitie numai Columna lui Traian, unde se vede clar ca in anul 101 d.H., romanii treceau Dunarea pe un pod de vase. De ce oare, mandrul arhitect Apollodor din Damasc, caruia i se atribuie constructia podului si a Columnei lui Traian, a uitat sa imortalizeze pe Columna o asemenea mare realizare-un pod de piatra peste Dunare, care era chiar opera sa?!

Oare nu este mult mai verosimil ca podul de peste Dunare sa fi fost construit de poporul care stapanea ambele maluri ale fluviului, popor condus de cel despre care STRABON scria: "Burebista stapaneste tot teritoriul de pe ambele maluri ale Dunarii, este temut de romani, ataca, trece fluviul cand vrea prin Macedonia".

Luat prin surprindere de invazia romanilor, Decebal, un mare strateg, incearca sa opreasca inaintarea romanilor, demoland partea carosabila de lemn a podului, iar restul fiind incendiat, dupa cum arata barnele arse de la fata locului. Din acest motiv Traian si-a trecut trupele in Dacia nu pe un pod de piatra ci pe unul de vase, dupa cum chiar Apollodor din Damasc arata pe Columna lui Traian. Mai tarziu armata romana a refacut vechiul pod de piatra a lui Burebista pentru a transporta prada luata de la populatia dacica, dar caramizile cu stampila legiunilor romane gasite pe acest loc nu dovedesc ca ei au si construit podul !

In secolul al III-lea d.H., Constantin cel Mare, dac de origine nascut la NIS, reconstruieste podul de la Drobeta, adauga un castru cu patru turnuri si un edificiu cu numeroase incaperi.Mentionam ca intr-o balada aromana, "Puntea din arta", se vorbeste de trei mesteri iscusiti, care au construit un pod peste Dunare si care au lucrat la el 6 ani.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.