Poetica formalista din Germania in Rusia

Trimis la data: 2009-07-09
Materia: Romana
Nivel: Facultate
Pagini: 19
Nota: 9.35 / 10
Downloads: 0
Autor: Nicusor Adelina
Dimensiune: 36kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
La inceputul secolului XX centrul teoretic al poeticii s-a tat din Occident in Rusia Acest eveniment istoric a fost legat de aparitia unui nou curent in gandirea literara rusa, care a ajuns cunoscut sub numele de formalismul rus. Formalismul rus 2 ocupat un loc central in istoria poeticii modeme: el reprezinta o incununare a poeticii morfologice din secolul al XlX-lea si a con ceptiilor romantice despre limbajul poetic, fiind totodata un context teoretic bine organizat pentru structuralismul secolului XX.
Se pot scrie doua istorii diferite ale formalismului rus. 0 istorie exclusiva va descrie scoala formalista ca fiind alcatuitii dintr-un grup mic de eruditi, exceptional dotati, a caror scurta activitate a fost un eveniment ce a survenit disruptiv in cursul placid al gandirii literare ruse. Formalismul prezenta trasaturile tipice unei miscari radicale de avangarda atat prin tezele sale, ca; si printr-o retorica agitata.

El s-a dovedit neindurator de critic fata de curentul sociologic care domina de multa vreme critica rusa, dar si fata de scurta existenta a poeticii simboliste Programul teoretic al formalismului rus continea o serie de te>> exceptionale, socante, extremiste, care au zdruncinat prejudecati adanc inradacinate despre literatura si arta. pentru ca apoi ss proclame o poetica si o estetica cu totul noi.2 Formalismul a avu' relatii ostile cu traditia rusa, iar legaturile cu gandirea teoretic apuseana au fost practic inexistente.

O istorie inclusiva a formalismului rus va oferi imaginea uoe miscari mai complicate, desi. poate, mai putin dramatice. D'!ceasta perspectiva, formalismul apare ca un curent central si omplet al esteticii moderniste din primul sfert al secolului XX. in multe si felurite idiomuri si cu o varietate de concepte adeseori oeneratoare de confuzii, ideea specificitatii literaturii ca arta a fost afirmata cu emfaza sau. mai exact, a fost reafirmata Pentru a descrie acele trasaturi ale literaturii care o deosebesc de celelalte tipuri de discurs neartistic, cautarea poeticii a fost reluata cu un avant nou si cu noi instrumente epistemice.

Pana la sfarsitul secolului al XlX-lea, filologul A.A. Potebnia postulase deja caracAZterul estetic al literaturii.3 in Rusia postrevolutionara studiul literaturii ca forma de arta a fost realizat nu numai de anumiti cercetatori, ci si de institutii intregi de cercetare. Trebuie amintit ca poetica rusa a anilor douazeci, ca si literatura si arta sovietica a acelei perioade se caracterizau printr-o varietate de opinii si de srupari.

Atmosfera schimburilor de idei si de polemici aprinsera constituit un impuls pentru o activitate teoretica fara precedent. in aceasta situatie ..samburele" sistemului formalist a functionat ca o piatra de incercare cu rolul de a diferentia astfel noua poetica de curentele traditionale si neoconservatoare. in acelasi timp. sisteAZmul a fost supus unor modificari substantiale ca urmare a schimAZburilor critice de idei cu adversarii sau tovarasii lui de drum.4

Desi datele pe care le avem despre istoria exclusiva a formalismului rus s-au adunat treptat si lent. ceea ce stim despre istoria inclusiva a ei este inca incomplet.5 Din acest motiv ar fi de dorit sa ne intoarcem privirile de la bine cunoscutii protagonisti ai formalismului si sa ni le oprim asupra unui grup de cercetatori care, desi au stat la periferia miscarii, au contribuit substantial la inflorirea noii poetici in Rusia Aceasta schimbare de perspectiva are neasteptate avantaje.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.