Poetica romantica - modelul morfologic

Trimis la data: 2010-03-26
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 16
Nota: 9.91 / 10
Downloads: 0
Autor: Tiberiu Lazar
Dimensiune: 34kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Diversele fragmente ale esteticii intuitioniste si ale gandirii poetologice din secolul al XVIII-lea au fost integrate in sistemul conceptual al "idealismului estetic", vehiculat de romanticii gerAZmani. Walter Benjamin a intuit strategia epistemologica a ideaAZlismului estetic, etichetand-o drept critica poetica, adica un mod de discurs in care este stearsa diferenta dintre poezie si critica (1973. 63).1 Hans Eichner a indicat presupozitia generala aflata la baza criticii poetice: "Imaginatia a devenit, mai curand decat ratiunea, calea ce duce catre adevaruri mai inalte; astfel, nicaieri imaginatia nu-si dezvaluie puterile mai deplin decat in poezie.
Prin urmare, romanticii au cazut de acord ca poezia trebuie sa fie unealta suprema a cunoasterii" (1982. 18). Daca mai tinem cont si de faptul ca ..terminologia mistica" si "expresiile hieroglife" (Benjamin 1973. 42, 45)."erau cultivate de aceasta critica, putem intelege ca idealismul estetic nu este numai o culme a gandirii estetice intuitioniste a perioadei anterioare, dar si un model pentru critica subiectivista, antirationalista a viitorului.

Ea a fost anuntata chiar ca o fundatura pentru modul rational si discursiv al studiului literar, mai mult chiar, ca un sfarsit al poeticii occidentale: -Istoria poetologiei ajunge aici la propriul sau final desi. pare-se. jcontinua sa duca o existenta de invalid in teoriile acelor eruditi ai literaturii care se intorc cu obstinatie la vechile revendicari ale luminismului" (Boethius 1973. 133).
Negarea oricarei alte dezvoltari a poeticii dincolo de ..funAZdatura" romantica dezvaluie o completa ignoranta in materie de 'storie a poeticii modeme.

Mai important decat atat este faptul ca ea apare ca urmare a unei perceperi limitate, desi standae esteticii romantice, care o echivaleaza cu idealismul estetic, indoiala, ..ideologia de la Jena" a fost forma dominanta a est romantice si, in consecinta, s-a bucurat de cea mai mare atenti istoria ideilor si criticii.2 Aceasta hegemonie nu trebuie totutj ascunda faptul ca romantismul a fost un fenomen extrec complex, diversificat din punct de vedere istoric atat ii priveste teoria sa estetica, cat si referitor la poetica sa artistic privire de ansamblu asupra gandirii estetice romantice corecta din punct de vedere istoric numai daca patrundem dii de umbra uriasa aruncata de idealismul estetic si daca descop^ acea bogatie incitanta de teme ale teoriei romantice despre pe si arta.

Una dintre aceste teme - schita unui model morfologic -de o importanta vitala pentru dezvoltarea traditiei de cercetai poetica. Poetica morfologica se gaseste intr-un contrast izbitoi estetica romantica dominanta a vremii in privinta presupozitii sale filosofice, precum si referitor la orientarea sa trecuta viitoare. Referindu-se la estetica lui Goethe. Benjamin a prezei contrastul in termeni generali: ..Principiile teoriei artei adoptat^ primii romantici [cei de la Jena] si cele ale lui Goethe se intr-o contradictie reciproca" (1973. 104). Ceva mai devi Erwin Jackle a pus in evidenta contrastul epistemologic int caz concret, morfologia lui Goethe si ideologia lui Schell Goethe .,se bazeaza in stiinta pe experienta"; in opozitie Schelling, care "porneste de la meditatie".
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.