Poetii englezi ai lacurilor

Trimis la data: 2007-09-27
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 5
Nota: 8.18 / 10
Downloads: 361
Autor: Catalina Lazar
Dimensiune: 13kb
Voturi: 316
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
In l795, cand William Wordsworth l-a cunoscut pe Samuel Taylor Coleridge, a inceput una din cele mai faimoase prietenii din istoria poeziei engleze. Caracterele celor doi erau foarte diferite, dar ei aveau in comun dragostea pentru Tinutui Lacurilor din nordul Angliei, unde adesea se plimbau impreuna, simtind frumusetea si forta naturii. Influenta reciproca asupra lucrarilor lor a fost de scurta durata, insa in culmea ei a dat nastere unei colectii de balade lirice cunoscute in prezent in toata lumea, conceputa si editata impreuna.
William Wordsworth s-a nascut in 7 aprilie l770 la Cockermouth, la marginea Tinutului Lacurilor. Tatal sau era angajatul unui nobil bogat, dar excentric. Inca de pe vremea in care era scolar, Wordsworth era fascinat de natura si, facand o plimbare de unul singur, a vazut pentru prima data lacul si satul Grasmere. A fost un moment pe care nu l-a mai uitat niciodata. "Ce fericire neasemuita ar fi sa traiesc aici." In anul l799, Wordsworth s-a intors la Grasmere si a ramas acolo tot restul vietii.

Viata lui Wordsworth
In l778, la frageda varsta de opt ani, Wordsworth si-a pierdut mama, si avea doar l3 ani cand i-a murit si tatal. Impreuna cu fratii si sora sa a fost trimis sa locuiasca cu bunicii din partea mamei sale. Lui William ii displacea atmosfera cruda din casa bunicilor, si nu s-a intristat deloc atunci cand el si fratii sai au fost trimisi la scoala.

In ciuda educatiei fragmentate pe care au primit-o, baietii s-au descurcat bine. William si unul din fratii sai si-au facut studiile la Universitatea Cambridge, altul s-a facut marinar iar fratele cel mai mare a devenit avocat. Sora sa, Dorothy, a ramas in Tinutul Lacurilor si alaturi de William care fusese intotdeauna fratele ei preferat, o relatie stransa care a durat pana la sfarsitul vietilor lor.

Dupa obtinerea diplomei, William a plecat la Londra pentru a cunoaste viata in capitala. Sustinator inflacarat al telurilor revolutionarilor francezi, Wordsworth a trecut Canalul Manecii pentru a fi el insusi martor la cele petrecute in Franta. Domnia Terorii i-a distrus sperantele, s-a intors acasa deziluzionat si s-a stabilit in Somerset. Cativa ani mai tarziu, in l802, s-a casatorit cu Mary Hutchinson, care i-a daruit cinci copii, dintre care doi au murit in l8l2.

Importanta naturii
Wordsworth si Coleridge s-au cunoscut in anul l795. Dintre cei doi, Wordsworth a fost cel care s-a lasat mai mult inspirat de natura, iar principalul motiv al poeziei sale era peisajul. Intre anii l798 si l807, opera sa difera ca tema, spirit si stil de tot ceea ce fusese scris inainte, si a schimbat in mod decisiv perspectiva si influenta poeziei engleze.

Viata si opera lui Wordsworth sunt aproape unul si acelasi lucru. Poezia sa este strans legata de experientele sale din copilarie si de tineretea pe care a petrecut-o in munti. In cunoscuta sa poezie Preludiul, Wordsworth descrie evolutia propriei minti si urmareste dezvoltarea iubirii sale pentru natura.

In locul unui epic plin de batalii, idile si supranatural, cum se scria inaintea lui, aici poetul insusi este personajul central al poeziei. Aceasta noua abordare personala a fost aproape revolutionara in lumea poeziei; astfel Wordsworth a fost primul poet modern care a vazut in experienta sa personala si in trairile interioare o tema potrivita pentru poezie.

Preludiul reda copilaria poetului, plimbarile pe care le facea de unul singur, apropierea sa de natura si convingerea ca personalitatea lui "s-a hranit atat din frumusete cat si din teama". El descrie studiile poetului la Cambridge, fascinatia sa pentru matematica, drumetiile sale in Alpi cand avea 20 ani si sederea sa in Franta in timpul revolutiei. "Era o binecuvantare sa traiesti sa vezi acei zori." Fiindu-i spulberate visurile in Franta, poezia continua descriind redobandirea sperantelor.

Desi Wordsworth a terminal “Preludiul” in l805, acesta a fost publicat abia dupa moartea poetului, in l850, si este considerat si in prezent unul dintre cele mai frumoase poeme narative lungi din literatura engleza.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.