Poetul si poezia - voci ale durerilor si bucuriilor lumii

Trimis la data: 2015-04-29
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 9.99 / 10
Downloads: 0
Autor: sb.nataoleg
Dimensiune: 14kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Se scriu versuri pentru a putea spune mai mult decit in proza. Poezia este unealta cunoaterii. Poetul e in stare sa introduca trasaturile inimii in ritmurile inimii articulate. Suferintele unei inimi pe care marginile realului nu sunt capabile sa o inteleaga. Poezia este ragasirea izvoarelor virgine ale emotiilor,ale sentimentelor amestecate. In poezii gasim catifeaua corolei,linistea,dorinta de viata, de a iubi si a fi iubit,schimbari prelungite de voluptate si suferinta. Poetul este singura fiinta care isi poarta inima in afara de sine,precum spunea M.Sorescu ,,Eu sint un om din interior pentru ca sunt numai suflet.poezia este o arta care doare.versul e un chin..." deoarece poezia este o adevarata voce a eului liric care impleteste durerile si bucuriile lumii,a lumii sale prpoprii,sufletesti,este o arta caci nu ori cine poate fi poet de valoare.
Ma conving ca poezia este o arta care doare citind operele emenesciene. In conceptia lui M.Eminescu ,, a fi poet inseamna a fi diferit de ceolalti oameni. Deci,creatia aminesciana cuprinde temele:geniului,a artei,a iubirii in concordanta cu natura. Versrile eminescine contin ideea de perfectiune prin arta. pentru Eminescu adevarul creatiei il cnstituie trairea interioara profunda si nefalsificata,astfel sunt evedentiate durerile si bucuriile.

Durerile si bucuriile lumii sufletesti dunt des intilnite in versurile eminesciene. Aceste sentimente,trairi a eului se afla mereu in concordanta. Ele pot fi intilnite cel mai des in ciclul veroniam,,din valurile vremii",,sa die sara in asfintit",,floarea labastra",,numai poetul",,singuratate",,pe linga plopii fara sot",,gindinduma la tn" etc.
,, Departe sunt de tn" este poezia in care viata eroului liric e dominata de o perspectiva tragica,,petrec in mine /viata-mi lipsita de norc"fiind retras in soltitudine melancolica.

Legatura dintre cele doua planuri se face pin cuvintul comparativ,,parca" ,,prin ceata parca treci". planul imaginar cuprinde visul eului de a fi cu iubita. eroul liric traieste nostalgia fericirii din amintiri. eul liric se afla in ipostaza de insingurare afectiva,iar pronumele ,,tine"are rolul de a evedentia prezenta iubitei,care de fapt apare doar ca o amintire,ca o fantoma in mite si-n ochii eroului liric,in final acesta tratind-o ca un moment tragic,,voi fi batrin si singur/vei fi murit demult",simtindu-se singuratic.

Poetul se imagineaza stind singur linga foc,departe de iubita sa,lipsit de orice bucurie e se compara ,,batrain ca iarna". amintirile,printr-o frumoasa metafora,sunt comparate cu picurii unei ploi marunte si monotone care-i cad peste suflet,redesteptindu-i parca viu in fata ochilor,,trecutele nimicuri".

O alta voce eminesciana ce prezinta dureri si bucurii este prezenta in poezia,,singuratate",titlul careia este un laitmotiv care se regaseste in toata poezia. Eul liric traieste de data aceasta o stare de profunda insingurare,chiar si ingindurare,,iara eu pe ginduri cad". Poezia e impartita in doua planuri:odaia cu toate elementele ei si o liniste care apoi este intrerupta de gindurile despre iubita.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.