Poezia lui Mihai Eminescu

Trimis la data: 2011-02-09
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 52
Nota: 8.27 / 10
Downloads: 2
Autor: Marcel posteuca
Dimensiune: 103kb
Voturi: 3
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Mai mult decat o hiperbola tendentioasa si mai mult decat o apreciere vizionara a trecutului poeziei noastre, elogiul batranilor din Epigonii determina locul in istorie al lui Emineseu insusi. El apare in adevar, la capatul acelei critici de vraji, ca o sinteza a tot ce au implinit predecesorii sai, asa cum ritmul istoriei se face si se desAZface dupa legi care isi au partea lor de alchimie spirituala.
Dar daca armonia poetica eminesciana e rodul unui belsug de tristete si de insatietate metaforico-erotica, ce dau substanta lirismului si incarca simtirea generatiilor de nostalgie (cine rezista, oare, chemarii acelui "dulce corn", ce suna a iubire si moarte?), ar fi totusi exagerat sa se pretinda ca el era tinta spre care nazuiau in ascuns eforturile inaintasilor.

Tot asa, cum fara temei ramine si sustinerea dupa care el ar fi creat limba poeziei noastre, au intocmit-o si i-au dat slefuire un Asachi, un Heliade, un Alexandrescu, un Bolintineanu, un Alecsandri; in schimb Emineseu i-a daruit o alta potenta lirica, in care el a concentrat, intr-un amalgam scaldat de valori noi, realizarile lor.

Aproape toate viziunile sale isi au originea in osmozele romantice anterioare, se poate dar spune ca, in general, aceste viziuni s-au adancit spre straturi mai fertile, s-au cristalizat in laboratorul unei naturi mai perfecte, chiar daca tehnica sondarii n-a devenit si ea mai moderna, chiar daca nu o data s-a intamplat ca lirismul sa se dilueze si sa piara sub invazia "gandirii".

Fiindca in masura in care profunzimea in poezie nu inseamna filozofie idealista, nici sentimentul zadarniciei istoriei si al superficialitatii dureroase a iubirii, ci atingerea esentelor metaforice si inchegarea mitosului, intr-un astfel de sens Heliade poate fi socotit, in romanticitatea sa, care avea sa devina apoi si tipic eminesciana, mai originar, mai aproape de Mume, si ca atare de izvorul ideilor poetice.

Dincolo de consideratiile de mai sus, ce fixeaza pozitia clasica a poetului fata de istoria carel-a recunoscut si asa cum ea l-a recunoscut pana nu demult, cercetatorului de astazi al universului liric eminescian, in limitele ce i s-au restituit prin publicarea postumelor si a materialului de laborator, i se impune o tarie, daca nu o enigma, cel putin o curioasa dificultate. Deoarece in aceasta opera se disting doua taramuri diferite, dintre care unul ca si nebanuit aproape o jumatate de veac dupa moartea poetului. Si fara a se contrazice, taramurile se distanteaza totusi in asa masura unul de celalalt, incat descopera o ruptura in chiar structura personalitatii poetice eminesciene. Distantarea creeaza doua insule cu sori si lune proprii.

O data cu aparitia celor 5 volume de analiza si reconstituire, ale lui G. Calinescu, precum si a editiei Perpessicius, opera lui Eminescu si-a dezvaluit un aspect ascuns, care a schimbat perspectivele intregului. Materialul adus astfel in campul de lumina al publicitatii nu are doar o valoare suplimentara, de a preciza conturele si scara lirismului eminescian, el poate alcatui o opera de sine statatoare, cu viziuni si sensuri spirituale distincte.

Ne putem deci propune tratarea celor doua aspecte ca autonomii depline si care nu-si comunica, provocate de ruptura structurii poetice a lui Eminescu, ce merita sa fie analizata ca un fantastic si straniu fenomen.
Fata lui Eminescu e dubla: priveste o data spre noaptea comuna, a vegherii, a naturii si umanitatii, iar alta data spre noaptea fara inceput a visului, a virstelor eterne si a geniilor romantice.

In timpul vietii sale si apoi decenii de-a randul nu s-a cunoscut decat prima lui fata: probabil ca nici el n-a cutezat s-o destainule pe cealalta. O teama ciudata s-a infipt in constiinta lui, incat tezaurul marilor vise a zacut mereu ascuns in caietele depozitului de manuscrise; poetul fugea de umbrele acestor visuri ale metaforei, spre tarmul mai fara primejdii al naturii. In planetariul romantismului, singularitatea lui Eminescu prinde figura din aceasta fata, cu doua profiAZluri: unul neptunic, nascut din spuma amara si din ape tanjind spre orizonturile lumii, celalalt plutonic, invapa iat de focul originar.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.