Poezia mitologica

Trimis la data: 2013-09-20
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 15
Nota: 9.89 / 10
Downloads: 0
Autor: Pisica irina
Dimensiune: 33kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Analiza succinta a operei lui Eminescu, asa cum am intreprins-o pana in clipa de fata, ne-a dat prilejul sa semnalam in repetate randuri frecventa propozitiei mitologice. Cea dintai poezie a sa, La mormantul lui Aron Pumnul, sfarsea invocand Eliseul, locul de petrecere fericita pentru sufletele dreptilor. O calarire in zori este strabatuta de asemenea de figurile trandafirii ale unor personaje mitologice, de Chloris, de Eol, de Aurora cea cu bucle de aur. in La Bucovina, mi-tologia antica se asocia cu cea germanica, alaturi de Selene si de Eol intalnim aici si misterioasele canturi din Valhala.
Silfii si Eros isi fac aparitia in Misterele noptii. Vesta si Mars sant invocati in Ce-ti doresc eu tie, dulce Romanie; Apolon, Eol, Erato apar in oda La Heliade, Apolon apare si in poezia inchinata Amicului F. I.x in inceputurile sale poetice, Eminescu se arata asadar un spirit in permanenta ispitit de figurile mitologiei, in special de acelea ale mitologiei greco-latine. Scolarul de pe vremuri, care da preferinta cartilor ce lasau liber jocul fanteziei, realiza si ca poet o viziune miAZtologica.

Sa ne aducem aminte de Venere si Madona, poezia cu care el se afirma in literatura romana, inceputul ei trada o puternica ataAZsare de figurile mitologiei eline, el simtea o inclinare adanca pentru idealurile unei lumi care apusese demult, dar care lasase mostenire timpurilor noastre gandirea mitica si expresia poetica. Din bogata galerie a personajelor mitologiei eline, poetul izola cu acel prilej fi-gura zeitei Venus, imagine a frumusetii dupa conceptia elina, fruAZmusete de forme si de voluptati in fata careia se ridica idealul fruAZmusetii morale concretizata, in crestinism, de figura Madonei.

In aceste inceputuri poetice ale lui Eminescu, cele doua imagini conAZcretizau doua straturi din istoria civilizatiei si functionau izolat in planul poeziei, semnificand doua idealuri poetice si traducand totAZodata ritmica sentimentului de adoratie, care pentru poetul roman cunoaste dubla miscare spre voluptatea fizica si spre voluptatea moAZrala.

Atunci cand experienta poetului se va adanci si cand fluxul senAZtimental va parasi linia expresiei ornamentate, cele doua imagini se vor contopi in imaginea totalizatoare a femeii iubite care, in poezia Din valurile vremii, va uni atitudinea anticei Venere cu expresia moAZrala a modernei Madone.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.