Polarizatia mutuala a moleculelor

Trimis la data: 2015-05-01 Materia: Chimie Nivel: Facultate Pagini: 11 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Nina_F Dimensiune: 248kb Voturi: Tipul fisierelor: pdf Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Polarizatia mutuala a ionilor face imposibila realizarea unor legaturi ionice pure si explica o serie de proprietati ale retelelor ionice.
Polarizatia mutuala a moleculelor datorata polaritatii si polarizabilitatii acestora este cauza aparitiei unor legaturi intermoleculare si deci a coeziunii si stabilitatii compusilor moleculari ca si a unor proprietati fizice ale acestora: puncte de topire, de fierbere, calduri latente de topire si de vaporizare la punctul de fierbere, calduri specifice, etc. Aceste interactii care apar intre molecule sunt cunoscute sub numele de forte Van der Waals si legaturi de hidrogen.

Indiferent de natura lor, interactiile dipol-dipol sunt atractive si repulsive, iar instabilitatea retelelor moleculare se datoreste echilibrului dintre ele. Apropierea dintre molecule s-ar face pana la contopirea lor totala, datorita fortelor atractive, daca concomitent nu s-ar naste fortele repulsive intre electronii invelisurilor exterioare ale moleculelor si intre nucleele slab ecranate. Particulele se apropie pana la o distanta intermoleculara minima (distanta de echilibru) la care taria legaturii prin forte van der Waals este maxima si energia legaturii U = UA + UR este minima.

In figura 3.24 este prezentata variatia energiei potentiale la formarea legaturilor intermoleculare van der Waals.Dupa cum se vede din figura de mai sus, de pe variatia curbei integrale, si aici, ca si in cazul legaturii covalente, adancimea gropii de potential reprezinta energia legaturii intermoleculare (U) si respectiv, energia de disociere a legaturii van der Waals.Interactiunile prin fortele de dispersie, sau de schimb cuantic, au fost puse in evidenta de London care le-a elucidat natura pe baza teoriei mecanic cuantice.

Datorita unei distributii incerte, probabilistice a invelisului electronic in jurul nucleelor proprii este posibila oscilatia acestora in contratimp si aparitia unui dipol trecator. Acest dipol poate da nastere intr-o molecula vecina unui moment de dipol indus si cele doua molecule se atrag. Fortele de dispersie sunt aditive, dipolul instantaneu al moleculei fiind rezultanta tuturor deformarilor din atomii componenti. Desi in substantele mentionate protonul nu este total lipsit de invelis electronic, deoarece participa la legaturi covalente, aceste caracteristici ale lui fac ca si in starea sa partial dezecranata, asa cum se afla cand este legat de cele mai electronegative elemente, sa fie avid de electroni, polarizand puternic invelisul electronic al moleculelor vecine.

Neavand electroni, nu este respins de invelisul electronic al atomilor si poate sa se apropie de moleculele vecine si sa-si ataseze perechilor de electroni neparticipanti cu care realizeaza o legatura de tip special, numita legatura de hidrogen. Desi legatura de hidrogen are la baza fenomenul de polarizatie, totusi ea nu este o legatura de natura electrostatica pura, ci are si caracter de legatura covalenta, fiind dirijata in spatiu si prezentand unghiuri si distante intermoleculare constante.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.