Polimeri

Trimis la data: 2014-10-15
Materia: Chimie
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 9.93 / 10
Downloads: 0
Autor: ioanagirl10
Dimensiune: 17kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Polimerii sunt, in special, acele substante care s-au obtinut sintetic, din monomeri, in urma unei reactii chimice de polimerizare: firele sintetice, fibrele sintetice, polietilena, ebonita, policlorura de vinil sau PVC-ul, polistirenul, cauciucul sintetic.
Fibrele sintetice si materialele plastice din nifon, perlon, rilsan si alti polimeri au o structura foarte interesanta. Ele sunt formate din lanturi lungi, in forma de zigzag, dar intre grupele polare CO si NH exista forte de atractie care creeaza adevarate punti, care intaresc mult rezistenta fibrelor pe care le formeaza.
Polaritatea legaturilor covalente este relativ mare si din aceasta cauza fortele de atractie dintre ele sunt relativ mari, ceea ce face ca nylonul si perlonul sa se topeasca la peste 250 grade Celsius. Datorita puntilor dintre macromolecule, fibrele obtinute din acesti polimeri, numite fibre poliamidice, sunt deosebit de rezistente si elastice. Ele nu sunt atacate de solventi sau benzina, ci doar de 2-3 acizi mai puternici.

In cea mai mare parte poliamidele se folosesc in industria textila, unde aparitia lor a insemnat o adevarata cotitura. Dar ele sunt folosite cu mult succes si in alte domenii, cum ar fi la confectionarea plaselor de pescuit, la fabricarea foliilor, in industria constructoare de masini.
Polimerul clorura de vinil este utilizat la fabricarea unor folii transparente, numite filme, deosebit de rezistente, din care se pot fabrica, de exemplu, curele de transmisie.

Fibrele fabricate din alcool polivinilic au drept proprietate principala absorbtia umiditatii din piele. Un anumit tip din aceasta fibra este solubil in apa, astfel ca se poate folosi in medicina la operatiile chirurgicale ca fire ce se pot usor resorbi in organism.
Ca orice polimer solid, si polistirenul se obtine initial sub forma unor granule mici, dar prin prelucrare se pot obtine placi, bare, filme, fibre, tuburi sau chiar placi poroase usoare, numite placi din polistiren expandat.

Acest material plastic este insa si un bun izolator electric, de aceea din el se confectioneaza diferite piese ale echipamentelor electrice si pentru aparatele de radio, in special pentru cele portative, care trebuie sa fie foarte usoare. Polistirenul rezista insa foarte bine si la substante chimice corozive, cum sunt acizii, de pilda, si de aceea se poate folosi la fabricarea unor conducte, robineti, ventile, flanse si alte piese de imbinare din instalatiile chimice.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.