Poliprotide superioare

Trimis la data: 2015-02-17 Materia: Biologie Nivel: Facultate Pagini: 29 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Loredana_C Dimensiune: 434kb Voturi: Tipul fisierelor: pdf Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Proteidele se deosebesc de celelalte componente ale organismelor vii, atat prin proprietati cat si prin functiunile importante pe care le indeplinesc in organism. Astfel, sunt proteide: enzimele, biocatalizatori ai tuturor procesele biochimice din organism, pigmentii respiratori si cei nerespiratori cat si numerosi hormoni. Masa moleculara depinde de tipul si numarul de aminoacizi componenti si este considerata incepand cu limita inferioara de aproximativ 10000, avand ca limita superioara valori pana la zeci de milioane.
Referate similare: Poliprotide superioare Protide

Holoproteidele sau proteinele sunt biopolimeri alcatuiti dintr-un numar foarte mare, care variaza mult de la proteina la alta, de aminoacizi legati prin legaturi peptidice. Deoarece prin hidroliza totala a proteinelor rezulta aminoacizi (unitatea structurala) se impune ca pentru cunoasterea structurii proteinelor sa se determine (prin hidroliza, urmata de separare si dozare cromatografica) in primul rand, numarul si natura aminoacizilor componenti, precum si succesiunea lor de legare in macromolecula (secventa lor).

Se impune apoi analiza configuratiei catenei polipeptidice, care are marimi si structuri interne specifice, ce imprima proteinei configuratii cu diferite orientari si interactiuni. Pornind de la aceste consideratii, Lindenstrom si Lang au stabilit urmatoarele nivele de organizare a structurii complexe a proteinelor: structura primara, structura secundara, structura tertiara, si structura cuaternara.
Structura primara a proteinelor reprezinta organizarea catenei macromoleculare, respectiv numarul si secventa aminoacizilor legati prin legaturi peptidice.

Tinandu-se seama ca fiecare catena polipeptidica poseda la una dintre extremitati o grupa amino libera, s-a putut stabili, prin hidroliza enzimatica, numarul lanturilor polipeptidice, prin determinarea numarului acizilor N-terminali sau C-terminali. Secventa aminoacizilor in lantul polipeptidic se stabileste pe cale genetica si are caracter ereditar. Modificarea unei singure secvente (inlocuirea unui singur aminoacid, de exemplu in globina hemoglobinei) poate altera sau modifica complet functia biologica a macromoleculei proteice.

Cunoasterea doar a structurii primare nu permite aprecierea modului in care structura proteinei determina activitatea biologica.
Structura secundara a proteinelor. Acest tip de structura tridimensionala ia in considerare aranjamentul spatial, conformatiile posibile ale catenei macromoleculare proteice. Deoarece catena macromoleculara are grupe functionale polare, capabile sa formeze legaturi

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.