Polisemia

Trimis la data: 2014-07-29
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 6
Nota: 9.81 / 10
Downloads: 0
Autor: Lucian_G
Dimensiune: 25kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Polisemia reprezinta capacitatea majoritatii cuvintelor dintr-o limba naturala de a avea mai multe sensuri. Studiile au aratat ca aproximativ 80% din lexicul activ al unei limbi este polisemantic. De altfel, intre polisemie si frecventa cuvintelor se stabileste un raport direct: cu cat o unitate este mai frecventa, cu atat are mai multe sensuri diferite. Polisemia este redata in dictionare prin inregistrarea sensurilor sub cifre sau semne grafice diferite, dar in limitele aceluiasi articol de dictionar (cuvant-titlu). Dezambiguizarea sensurilor cuvintelor polisemantice si delimitarea contextelor specifice au un rol important in analiza lingvistica.
Stabilirea unor seme comune poate fi mai mult sau mai putin evidenta in cazul polisemiei, insa ea nu este posibila in cazul omonimiei. Spre exemplu, verbul a afecta are urmatoarele sensuri intre care se stabileste o legatura prin componenta psihologica care se regaseste in fiecare sens: 1. "a mahni, a intrista" (Supararea l-a afectat.), 2. "a simula o stare sufleteasca" (Pare sa afecteze tristete.), 3. a suferi efectele materiale ale unei stari negative" (Valurile seismice au afectat insulele Java.). Acest verb nu are niciun sem comun cu omonimul a afecta "a destina o suma de bani cu un scop anume".

Cercetatorii au propus o serie de criterii pentru a diferentia sensurile unui cuvant polisemantic. O distinctie importanta priveste denotatia si conotatia unui cuvant. Denotatia este una singura si asigura echilibrul cuvantului polisemantic, conotatiile sunt diverse, eterogene si se pot defini clar numai in opozitie cu denotatia, prin negarea ei (tot ce nu e denotatie e conotatie).
Denotatia este partea reprezentativa a laturii semnificat a cuvantului, care poate fi definita in mai multe feluri:

a) este sensul conceptual sau cognitiv al unui cuvant, pur intelectual, fundamental si relativ stabil. Reuneste elemente semantice non-subiective, analizabile in afara unui context, a unui discurs sau a unei enuntari. De exemplu, rosu are denotatia "culoare a spectrului solar, plasata intre anumite lungimi de unda", iar leu are denotatia "mamifer din familia felinelor, cu talie si greutate corporala mare, cu gheare retractile s.a." Se observa ca denotatia este legata direct, nemediat de realitatea extra-lingvistica, de obiectul real sau de referent.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.