Politica Uniuni Europene

Trimis la data: 2009-08-06
Materia: Stiinte Politice
Nivel: Facultate
Pagini: 11
Nota: 8.51 / 10
Downloads: 17
Autor: Razvan
Dimensiune: 18kb
Voturi: 19
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
UE numara 27 de state membre si 450 milioane de locuitori.
In Ue nu exista majoritate ci numai minoritati.Politicile comune raspund si unui principiu fundamental al constructiei europene,acela al solidaritatii si coeziunii. Existenta politicilor comune confera unicitate UE pentru ca demonstreaza acceptarea cedarii unei parti a suveranitatii statelor membre catre institutiile europene.
Competentele UE
In conformitete cu tratatul de la Lisabona, delimitarea competenteor UE se bazeaza pe principiul atribuirii.Utilizarea competentelor Uniunii este condusa de principiile subsidiaritatii si proportionalitatii:

UE actioneaza in limitele competentelor conferite de statele membre prin tratate conform unor principii:
- conform principiului atribuirii, UE actioneaza in limitele competentelor conferite ei de catre statele membre prin tratate pentru atingerea obiectivelor stabilite;

-conform principiului subsidiaritatii , in domeniile care nu se incadreaza in competenta sa exclusiva, Uniunea actioneaza numai daca si in masura in care obiectivele actiunii vizate nu pot fi suficient realizate de catre statele membre, la nivel central, regional sau local, dar se pot realiza mai bine la nivelul UE.

-conform principiului proportionalitatii, continutul si forma actiunii
Uniunii nu depasesc ceea ce este necesar pentru atingera obiectivelor UE stabilite
prin tratate.

Competenta exclusiva detine UE in urmatoarele domenii:
-uniunea vamala;-stabilirea regulilor concurentiale necesare pentru functionarea pietei interne;-politica monetara pentru statele care au adoptat moneda euro;-conservarea resurselor biologice ale marii in cadrul politicii comune in domeniul
pescuitului;

-politica comerciala comuna;
-pentru incheierea unui acord international, atunci cand aceasta actiune este
prvazuta intr-un act legislativ al UE.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.