Politica agricola comuna

Trimis la data: 2014-08-09
Materia: Agronomie
Nivel: Facultate
Pagini: 17
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Alina_H
Dimensiune: 26kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Intre politicile Uniunii Europene, politica agricola comuna (PAC) este privita ca una dintre cele mai importante. Aceasta nu numai din cauza bugetului acordat de Uniune pentru finantarea acestei politici (care este de aproximativ 50% din bugetul total al Uniunii), a numarului de personae afectate si a teritoriului implicat, ci si a importantei istorice si a atributelor suverane delegate de statele membre catre nivelul comunitar de decizie.
Importanta politicii agricole commune deriva si din legaturile stranse cu piata unica si cu uniunea economica si monetara, doua domenii cheie ale integrarii europene. Politica agricola comuna este alcatuita dintr-o serie de reguli si mecanisme ce reglementeaza productia, procesarea si comertul cu produse agricole in Uniunea Europeana, accentul punandu-se, din ce in ce mai mult, pe dezvoltarea rurala.

Tratatul de la Roma a definit obiectivele generale ale politicii agricole commune, iar principiile politicii agricole commune au fost stabilite la Conferinta de la Stresa, din 1958. In 1960, mecanismele PAC au fost adoptate de cele sase state membre fondatoare, doi ani mai tarziu, actele normative comunitare adoptate in cadrul PAC, precum si mecanismele constituite in temeiul acestora, intrand in vigoare.
Schimbarea procentajului acordat agriculturii din PIB constituie argumentul relevant, ilustrand "dimensiunea sistemului de asigurari sociale al statului cu implicatii foarte mari asupra functionarii PAC si asupra relatiilor sale comerciale externe".

Dinamica politica si sociala a PAC a produs, intre altele, un efect nedorit si anume continua intarziere in transformarea agriculturii europene si industrializarea din ce in ce in mai mare a productiei agricole.Acest fenomen European, in cadrul caruia modernizarea economica de la tara a ramas oarecum restanta, a fost "centrat" prin decizia Consiliului European de la Berlin din 9 martie 1999, in cadrul Agendei 2000.Acordul, privind reformele PAC din vara anului 1992, implementate din 1993 marcheaza o noua faza: separarea problemei veniturilor din agricultura de politica preturilor, economia PAC fiind orientata catre asigurarile de stat si catre rezultate.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.