Politica agricola comunitara - dezvoltarea rurala

Trimis la data: 2014-01-23 Materia: Agronomie Nivel: Facultate Pagini: 23 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Neacsu Oana Dimensiune: 45kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Politica agricola comuna, numita si PAC, este o politica a Uniunii Europene care are drept obiectiv sa asigure un nivel de trai corespunzator pentru agricultori si sa garanteze consumatorilor o aprovizionare constanta cu produse alimentare sigure si la preturi convenabile. Compromisuri intre diferitele tari, insa s-a bazat pe principii care erau deja aplicate in moduri diferite in cele sase tari fondatoare ale Uniunii. Istoria, deja veche a politicilor agricole (de exemplu cele din Franta, Anglia, Danemarca), permite sa intelegem de ce si cum au luat fiinta astfel de politici, in contexte economice si sociale diferite, si de ce in cadrul Uniunii Europene

Politicile agricole trebuie sa fie din ce in ce mai integrate, aceasta pentru ca logica lor si mijloacele care le sunt afectate sunt inca sectoriale, vizand la modul general o piata sau o categorie speciala de agricultori. Din analiza politicilor agricole si mai ales a efectelor lor, putem distinge in mod clasic politicile de interventie pe pietele mari de produse agricole (piata cerealelor), politicile structurale care vizeaza usurarea accesului exploatatiilor la factorii de productie, si in special cele mai importante dintre ele, politicile (permanente sau conjuncturale) de sustinere a veniturilor exploatantilor si familiilor lor (in principiu pentru cei mai putin bogati dintre ei).

Politicile agricole corelate cu cele de protectia mediului (politicile ecologice sau politicile durabile) incep sa se dezvolte incet, progresiv, reprezentand insa o parte mica a actiunilor si mai ales a cheltuielilor; preturile luate in considerare si efectele asupra mediului ale politicilor agricole fiind indirect orientate in acest sens (nedirectionate).
Economia politica dispune de metode simple si bine verificate, bazate pe analiza neo-clasica a functionarii pietelor: oferta, cererea, echilibrul partial, analiza in termen de surplus sau "economia bunastarii" permitand justificarea si estimarea efectelor unor asemenea politici.

Politica Agricola Comuna s-a integrat politicilor economice si sociale ale statelor membre si a fost reformata in pas cu evolutiile pietei si cu cerintele impuse de dezvoltarea rurala. Efectele benefice ale acestei politici sunt imense si vizibile in modernizarea agriculturii si a economilor rurale ale tuturor statelor membre. Este greu de calificat daca elementele de impact negativ existente in prezent puteau fi eliminate printr-o varianta de dezvoltare care sa fi exclus agricultura de la un sistem de sustinere si control al pietei, multa vreme extrem de riguros.

Primele decizii ale Comunitatii Economice Europene au inclus agricultura ca parte componenta strategica de mare importanta in procesul de refacere a economiilor vest europene distruse de razboi.
Pentru dezvoltarea armonioasa a activitatilor economice, expansiunea continua si echilibrata, cresterea stabilitatii, sporirea accelerata a standardului de viata si relatii stranse intre tarile membre ale Comunitatii s-au luat o serie de decizii, ca:

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.