Politica agricola comunitara

Trimis la data: 2014-04-29
Materia: Administratie
Nivel: Facultate
Pagini: 9
Nota: 9.80 / 10
Downloads: 1
Autor: madalina1014
Dimensiune: 30kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Politica agricola reprezinta un ansamblu de principii, mijloace si metode de actiune prin care se realizeaza obiectivele generale ale statului in domeniul agriculturii. Istoricul PAC incepe in 1957, odata cu semnarea Tratatului de la Roma privind crearea Comunitatii Economice Europene de catre aceleasi sase state (Franta, Germania, Italia, Belgia, Olanda, Luxemburg) care, in 1952, infiintasera CECO (Comunitatea Economica a Carbunelui si Otelului). Reglementarile de politica agricola sunt cuprinse in articolele 38-46 ale Tratatului de la Roma (in prezent, articolele 32-38, dupa modificarile aduse de Tratatul de la Amsterdam).
Fixarea acestora la un nivel scazut, sub pretul de echilibru scade interesul de a produce si se inregistreaza un deficit de produse. Fixarea sau sustinerea acestora la un nivel mai ridicat (peste nivelul de echilibru, in conditii de piata libera, concurentiala) duce la extinderea ofertei peste nivelul cererii solvabile si aparitia unui surplus. Subventionarea veniturilor prin preturi: cand pretul pietei (in interior si pe piata mondiala) este mai mic decat pretul de sustinere, diferenta trebuie acoperita prin subventie (acoperirea pierderii si mentinerea interesului pentru productie).

Subventionarea consumatorilor: preturi de comercializare catre consumator sub nivelul pretului la producator, diferenta neincasata de catre producator fiind acoperita de la buget (ex. controlul preturilor la unele produse alimentare de baza: zahar, ulei, oua, faina, lapte etc.).Pretul catre consumator este cel real, dar anumiti consumatori (sub un anumit venit), primesc o suma compensatorie. Subventionarea anumitor costuri: input-urilor: seminte, motorina, ingrasaminte etc,credite subventionate (nivelul dobanzii sub cel al pietei).

Agricultura ocupa cca 30% din forta de munca si cca 12% din GDP. Productie scazuta - penurie de produse - importatori neti de produse agricole. Nevoia stimularii productiei atat pentru producerea de alimente, cat si pentru materii prime (relansare economica). Institutiile implicate in elaborarea si gestionarea masurilor de politica agricola comuna sunt: -Consiliul Uniunii Europene pentru Agricultura si Pescuit;
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.