Politica de dezvoltare regionala

Trimis la data: 2013-03-06
Materia: Stiinte Politice
Nivel: Facultate
Pagini: 15
Nota: 9.23 / 10
Downloads: 1
Autor: X y
Dimensiune: 39kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Disparitati inter si intra regionale in Uniunea Europeana
Uniunea Europeana reprezinta, dupa o jumatate de secol de evolutie acea "unitate in diversitate" ale carei coordonate economice, sociale, politice si culturale in continua schimbare reprezinta tot atatea provocari. Sintagma "unitate in diversitate" permite o analiza a spatiului european in toata complexitatea lui: unitatea spre care se tinde, este data de componenta economica; diversitatea, care exista este data de componentele adiacente, sociale, culturale si politice.
Unitatea spre care se tinde, din punct de vedere economic, reprezinta apropierea pana la egalizare a preturilor bunurilor si serviciilor finale completata de apropierea pana la egalizare a preturilor factorilor de productie (care reprezinta in fapt venituri ale acestora).
Egalizarea preturilor si a veniturilor inseamna, in ultima instanta, eliminarea disparitatilor care fac posibile diferentele intre venituri la nivel intra comunitar si in cadrul acestuia, la nivel subnational.

Din acest punct de vedere, disparitatile se identifica la nivel regional, regional insemnand bloc economic regional sau subregional, format din doua sau mai multe state membre (centrul si periferia) sau la nivel subnational, atunci cand e vorba despre regiuni in interiorul unui stat membru. Indiferent de nivelul la care se identifica, regiunile respecta principiul "unitatii in diversitate" in sensul ca exista regiuni cu o mare diversitate industriala sau, opus acestora, regiuni cu o puternica concentrare numerica a industriilor, exista regiuni transfrontaliere sau regiuni interioare, etc.

Cu toate ca inca in Tratatul de la Roma s-a facut referire la faptul ca una din tintele propuse ale Comunitatii o reprezinta reducerea disparitatilor dintre nivelurile de dezvoltare dintre diferitele regiuni ale statelor membre si eliminarea inapoierii regiunilor mai putin favorizate, a insulelor sau zonelor rurale, problema disparitatilor intra nationale a reprezentat, pana in deceniul al saselea al secolului XX, una din prioritatile guvernelor nationale.
Obtinerea unei cresteri economice echilibrate la scara nationala era direct legata de dezvoltarea economica a regiunilor problema, regiuni care, datorita disparitatilor existente in raport cu restul tarii, vazute ca potentiale surse de conflict, puneau in pericol insusi mersul integrarii.

Timp de aproximativ doua decenii aceasta abordare a condus la obtinerea unor rezultate semnificative in plan national. Guvernele nationale au cheltuit sume importante pentru infrastructura rurala, pentru introducerea curentului electric si a telefoniei fixe in fiecare localitate, pentru dezvoltarea unui sistem bancar si intarirea sistemului de invatamant, in scopul aducerii regiunilor mai putin dezvoltate la media nationala.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.