Politica de dezvoltare regionala in Romania

Trimis la data: 2014-06-29
Materia: Stiinte Politice
Nivel: Facultate
Pagini: 9
Nota: 9.78 / 10
Downloads: 0
Autor: Suzana_B
Dimensiune: 26kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Imprumuturile nerambursabile UE trebuie sa fie insotite de cofinantarea Statelor Membre, deci de o finantare nationala constituita din:
- surse publice (cofinantarea publica) asigurate de la bugetul de stat de catre Guvernul Romaniei si de la bugetele locale de catre autoritatile publice locale;
- surse private (cofinantarea privata) asigurate de catre beneficiarii proiectelor.
Planul National de Dezvoltare 2007 - 2013 prevede urmatoarea structura a surselor de finantare:
- alocarea diferentiata a fondurilor pe regiuni, in functie de gradul de dezvoltare a acestora;
- coordonarea stransa cu actiunile realizate in cadrul celorlalte Programe Operationale.Ca urmare a procesului de descentralizare si a responsabilizarii continue au fost acordate din ce in ce mai multe responsabilitati Statelor Membre privind politicile comunitare. Daca la inceputurile politicii regionale, Comisia Europeana era cea care decidea, in cea mai mare parte, unde se duc fondurile,

iar controlul era foarte riguros, acum Statele Membre au responsabilitati din ce in ce mai crescute in implementarea fondurilor comunitare ce le revin prin alocarile financiare stabilite de Comisie. La nivelul unui Stat Membru este obligatoriu ca pentru coordonarea, gestionarea si implementarea asistentei financiare acordata de UE prin instrumentele structurale sa desemneze:A. Autoritatea de Management (AM) este autoritatea publica nationala, regionala, locala sau un organism public sau privat desemnat de catre Statul Membru pentru a asigura gestionarea unuia sau mai multor programe operationale.

AM ramane exclusiv responsabila pentru implementarea programului operational respectiv, chiar in cazul in care deleaga o parte din competente Organismelor Intermediare.In cazul POR, Autoritatea de Management este Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor (MDLPL).B. Organismele Intermediare (OI) sunt institutiile desemnate de autoritatile de management, care, prin delegare de atributii de la acestea, implementeaza operatiunile din programele operationale.

Delegarea de atributii catre organismul intermediar si reglementarea mecanismelor de coordonare si control ale acestuia de catre autoritatea care deleaga se fac pe baza contractuala. Autoritatile de management raman responsabile pentru indeplinirea corespunzatoare a atributiilor delegate, precum si pentru operatiunile finantate prin instrumentele structurale.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.