Politica de distributie

Trimis la data: 2013-07-22
Materia: Economie
Nivel: Liceu
Pagini: 50
Nota: 7.28 / 10
Downloads: 0
Autor: Pisica irina
Dimensiune: 57kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Pentru a desemna continutul si mecanismul sferei economice care acopera spatiul si timpul dintre productie si consum, stiinta marketingului a optat pentru notiunea de distributie - o notiune cuprinzatoare, incluzand procese si activitati eterogene. In teoria si practica economica, se utilizeaza in mod frecvent mai multe notiuni pentru a descrie activitatea desfasurata in aceasta sfera, printre care se inscriu: "miscarea marfurilor", "comercializarea marfurilor". Notiunea de distributie le cuprinde pe toate acestea si este, cu alte cuvinte, mai cuprinzatoare, obiectul ei constand in trecerea produselor din stadiul productiei in cel de consum.
Distributia se refera, in esenta, la circuitul fizic si economic al marfurilor, la sistemul de relatii ce intervin intre agentii de piata, la activitatile unei mase largi si eterogene de unitati, apartinand mai multor ramuri economice. O analiza extrem de amanuntita in cadrul distributiei scoate in relief prezenta unor "fluxuri" intre productie - ca punct de plecare in "periplul" marfurilor - si consumatie, ca punct final. Specialistul american Bert Rosenbloom delimiteaza de-a lungul unui canal de distributie sase fluxuri, si anume: fluxul produselor, fluxul negocierilor, fluxul titlului de proprietate, fluxul promotional, fluxul informational si fluxul decontarilor [3].

Fluxul produselor se refera la miscarea efectiva a acestora de la producator pana la consumator. Acest flux - numit si '' distributia fizica'' sau 'logistica marfurilor'' - cuprinde o suita de operatiuni : expediere, transport, receptie (cantitativa si calitativa), depozitare, pastrare, sortare, preambalare, etalare in spatiile de vanzare etc., incheind cu transmiterea produselor catre cumparatorii finali. Unele dintre aceste operatiuni se reiau, in situatiile in care produsele trec succesiv prin mai multe verigi ale distributiei pana la iesirea lor definitiva de pe piata.

Un caz particular il constituie distributia inversa, respectiv, orientarea fluxului spre producator ; este vorba de colectarea de la consumatori si distribuitori a unor ambalaje, deseuri, materiale refolosibile si orientarea lor spre producator in vederea reintroducerii in procesul de fabricatie. Fluxul negocierilor, al tranzactiilor (tratativelor) de piata precede si pregateste circuitul fizic si pe cel economic al produselor, stabilind cadrul desfasurarii efectiv a distributiei. Intrucat initiativa declansarii tranzactiilor comerciale poate apartine oricarui participant din cadrul canalului de distributie, acest flux poate fi orientat in ambele sensuri : de la ofertanti spre beneficiari sau invers.

Acest flux se concretizeaza intr-o serie de instrumente, precum : cererea de oferta, oferta, comanda, contractul, etc.Fluxul titlului de proprietate reflecta transferul succesiv al acestuia, cu fiecare operatiune de vanzare-cumparare. In mod firesc, el insoteste fluxul produselor, ceea ce nu presupune insa o suprapunere automata a celor doua fluxuri in timp si spatiu. Astfel, un lot de marfuri isi poate schimba doar locul, nu si proprietarul (cazul livrarii marfurilor in consignatie), dupa cum, alteori, marfurile raman depozitate in acelasi loc, dar sunt vandute de mai multe ori.

Transferul titlului de proprietate antreneaza si un 'flux''al finantarii, al platilor (decontarilor) pentru produsele care isi schimba proprietarul, precum si un 'flux'' al riscului pentru operatiunile desfasurate. Fluxul promotional cuprinde ansamblul mesajelor si informatiilor adresate pietei cumparatorilor potentiali, in legatura cu produsele care formeaza obiectul distributiei. Cronologic, acest flux insoteste, iar alteori (in cazul produselor noi) precede fluxul propriu-zis al produselor, pregatind realizarea lui eficienta. Avand ca punct de pornire producatorul, fluxul promotional se imbogateste pe parcurs cu mesajele transmise in aval de catre distribuitori.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.