Politica de marketing

Trimis la data: 2014-09-14
Materia: Marketing
Nivel: Facultate
Pagini: 37
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: AndreeaMaria_S
Dimensiune: 54kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Marketingul influenteaza viata fiecaruia, fiind mijlocul prin care se creeaza si se ofera oamenilor nivelul de trai. Multi confunda marketingul cu vanzarea, dar in realitate, marketingul apare atat inainte, cat si dupa actul vanzarii. Marketingul cuprinde mai multe activitati - cercetare, creatia produselor, distributie, stabilirea preturilor, publicitate ,vanzare personala si altele - destinate cunoasterii, servirii si satisfacerii nevoilor consumatorului, paralel cu atingerea obiectivelor propuse de organizatie. Marketingul este activitatea umana indreptata spre satisfacerea nevoilor si dorintelor prin intermediul proceselor de schimb.
Desi se poate constata ca, in timp, au fost date marketingului o multitudine de definitii (dupa unii cercetatori exista atatea definitii cate carti s-au scris despre el) cea mai acceptabila este formularea data de Kotler : A© Marketingul este un proces social si managerial prin care grupurile si indivizii obtine ceea ce le trebuie si ceea ce doresc prin crearea si schimbul de produse sau valori cu alte grupuri si indivizi A>>.

Operatorii de marketing (marketerii) trebuie sa stie cum sa faca fata unor anumite niveluri, variatii temporare si structuri ale cererii, deoarece aceasta poate fi diferita de scopurile organizatiei.
Activitatea de marketing se desfasoara intr-un cadru global foarte dinamic. In fiecare deceniu, marketerii sunt nevoiti sa-si revizuiasca obiectivele si practicile. Schimbarile rapide pot face ca strategiile de succes de ieri sa-si piarda actualitatea. Lucru observat si de Peter Drucker, un mare teoretician din domeniul managementului, care a afirmat ca formula de succes a unei firme din ultimul deceniu o va duce probabil la ruina in urmatorul deceniu.

Conceptul de marketing modern specific noului marketing este exprimat ca "solutia atingerii de catre o organizatie a obiectivelor proprii consta in determinarea prealabila a nevoilor si dorintelor consumatorilor vizati si in furnizarea satisfactiei asteptate intr-o mai mare masura si intr-un mod mai eficient si mai operativ decat concurenta " . Acest concept propune un mod de abordare dinspre exterior (de la nevoile consumatorilor din cadrul pietei tinta, bine definite) catre interior si nu porneste de la vanzari.

Ea se concentreaza asupra nevoilor clientilor, coordonand toate activitatile de marketing care ii influenteaza pe acestia si realizand profituri prin satisfacerea lor, respectiv prin producerea si oferirea a ceea ce doresc. In organizatiile ce au in vedere o asemenea orientare, toti angajatii trebuie sa impartaseasca convingerea potrivit careia clientul lor este cel mai important si ca stabilirea unor raporturi de durata cu acesta reprezinta cheia pastrarii lui, avand in vedere ca "atragerea de noi clienti costa mai mult decat pastrarea (fidelizarea) celor existenti".
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.