Politica de pret

Trimis la data: 2009-10-20
Materia: Stiinte Politice
Nivel: Facultate
Pagini: 4
Nota: 7.28 / 10
Downloads: 3604
Autor: Marian
Dimensiune: 13kb
Voturi: 41
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Referat despre Politica de pret
Politica de pret este o componentă a mix-ului marketingului si are o importantă deosebită atât pentru organizatie, cât si pentru economie, în general. Pretul este un element al mix-ului deosebit de important atât pentru economie, cât si pentru organizatie. Pretul este un regulator de bază al sistemului economic. La nivel de organizatie pretul are un triplu rol: este un mijloc de măsură a gradului de valorificare a resurselor întreprinderii, o modalitate de recuperare a cheltuielilor efectuate pentru realizarea produsului si un indicator al capacitătii organizatiei de adaptare la mediu. Prin intermediul pretului organizatia are posibilitatea de a influenta mediul.
Referat despre Politica de pret
1. Obiectivele pretului si factorii care influentează determinarea acestuia
La stabilirea obiectivelor preturilor, conducerea organizatiei trebuie să urmărească concordanta acestora cu obiectivele sale de ansamblu, precum si cu obiectivele de marketing.

Printre categoriile de obiective ale pretului se întâlnesc frecvent următoarele
categorii:
– orientate spre profit;
– orientate spre vânzări;
– orientate spre mentinerea situatiei actuale.

Un exemplu de obiectiv al pretului din categoria celor orientate spre profit îl reprezintă stabilirea pretului, astfel încât organizatia să obtină un profit (determinat prin însumarea costului cu un adaus si cu taxele) egal cu o anumită cotă din vânzări. Acesta este un obiectiv stabilit pentru perioade scurte – un an sau un sezon. Un alt tip de obiectiv din aceeasi categorie îl reprezintă stabilirea pretului în vederea maximizării profitului. Acesta este un obiectiv care trebuie să fie orientat pe termen lung.

Referitor la cea de-a doua categorie de obiective, orientate spre vânzări, în unele situatii conducerea organizatiei urmăreste cresterea volumului vânzărilor, prin stabilirea unui pret care să asigure fie cresterea vânzărilor, fie descurajarea concurentilor. Tot în această categorie se numără si obiectivul referitor la mentinerea sau cresterea cotei de vânzări. Pentru a-si mentine cota de vânzări unele organizatii micsorează pretul produselor, reducându-si astfel profitul. În categoria obiectivelor de mentinere a situatiei prezente se numără obiectivele de stabilizare a preturilor si cel de raportare la pretul competitiei. Acest obiectiv de stabilizare a pretului se referă la domeniile cu produse standardizate si fără diferentieri de preturi. În cazul în care organizatia ce dictează pretul măreste pretul, celelalte organizatii îl vor mări si ele automat, pentru a nu avea pierderi.
Dacă nu există organizatii ce determină pretul, organizatiile îsi pot ajusta pretul la
pretul pietei.

Primul dintre factorii luati în considerare la stabilirea pretului sunt obiectivele fixate de management pentru preturile prezentate anterior. Un alt factor care trebuie considerat, pe lângă obiective, îl reprezintă cererea estimată. Stabilirea cererii estimate este un proces mai dificil în cazul unui produs nou decât în cazul unora deja existente pe piată. Corelat cu cererea estimată, se ia în considerare un preteal produsului ce se asteaptă a fi acceptat de piată.

Pornind de la faptul că pretul este, în general, influentat în mare măsură de competitie, pretul produsului poate fi afectat de: produse similare, produse de substitutie sau alte produse neînrudite. În contextul mix-ului de marketing, pretul este afectat de celelalte elemente componente. Astfel, pretul este afectat de produs – si, ca un exemplu concludent ne referim la modificarea pretului în functie de etapele ciclului de viată, pentru a putea mentine produsul pe piată. Dacă produsul este însotit de servicii suplimentare, pretul variază. Si celelalte elemente ale mix-ului de marketing, distributia si promovarea, afectează pretul, deoarece acesta include cheltuielile efectuate de organizatie pentru cele două elemente. Un alt factor ce afectează pretul este costul, care permite recuperarea cheltuielilor efectuate pentru realizarea produsului. În pretul total se regăsesc diversele tipuri de costuri cum ar fi costurile fixe si variabile.

2. Strategia de pret
Strategia de pret este unul din elementele politicii globale de marketing. Ea vizează manevrarea pretului, pe un anumit interval de timp, în vederea atingerii obiectivelor strategice.
Tipurile de strategii de preturi, în functie de nivelul acestora sunt:
– strategia preturilor înalte – practicată preponderent de organizatiile puternice, se adresează categoriei de consumatori care au posibilitate financiară si sunt dispusi să plătească preturi mai ridicate pentru un produs care îi interesează. Este important ca produsul căruia i se stabileste un astfel de prêt să prezinte o calitate ridicată. La acest tip de bunuri sau servicii, prin pret se accentuează imaginea produsului în ochii consumatorului. Această strategie prezintă o serie de avantaje, cum ar fi faptul că prin calitate si pret produsul este deosebit în perceptia consumatorului, si permite segmentarea pietei în functie de venituri si puterea de cumpărare. Un alt avantaj provine din faptul că oricând organizatia poate reduce pretul în cazul în care strategia mai sus mentionată nu reuseste;

– strategia preturilor moderate – este adresată în special clientilor cu venituri medii. Întrucât majoritatea consumatorilor au venituri medii, această strategie este frecvent utilizată. Stabilirea preturilor în acest caz este rezultatul echilibrului dintre cerere si ofertă;

– strategia preturilor mici – scopul principal al acestei strategii este penetrarea
pietei. Prin această strategie clientii sunt atrasi de preturile mici, numărul acestora creste si astfel creste cota de piată;

– strategia preturilor momeală – preturile „momeală” – foarte mici, chiar sub pretul de achizitie – atrag un număr mare de clienti si astfel apare si perspectiva achizitionării si a altor produse;

După modul de stabilire a preturilor, formarea preturilor poate avea una din următoarele orientări:
– orientarea după costuri (cost – plus pricing), când pretul se determină pornind de la costul produsului la care se adaugă un anumit profit. Avantajul acestei metode constă în faptul că în felul acesta se garantează acoperirea costurilor apărute cu ocazia realizării produsului;

– orientarea după concurentă (competitive pricing) se referă la stabilirea preturilor după preturile firmelor concurente si poate îmbrăca două forme – imitativă sau diferentiată. Strategia imitativă vizează reproducerea cu fidelitate a tuturor miscărilor concurentei, în timp ce strategia diferentiată urmăreste miscările concurentei cu oarecare distantare;

– orientarea după cerere (customer – oriented pricing) este utilizată în cazul unei piete cu concurentă redusă. Pretul care se stabileste tine mai mult seama de ofertanti. El are un rol de echilibrare a cererii cu oferta.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.