Politica de promovare

Trimis la data: 2007-05-18
Materia: Publicitate-PR
Nivel: Liceu
Pagini: 17
Nota: 9.86 / 10
Downloads: 21
Autor: Alin Dorian
Dimensiune: 21kb
Voturi: 384
Tipul fisierelor: rtf
Acorda si tu o nota acestui referat:
În sistemul relaţiilor cu mediul economico-social ,cu piaţa .cu eforturile de marketing ale întreprinderi moderne nu se pot limita la producerea şi distribuţia de bunuri şi servicii;ele împlică ,totodată,o permanenţă şi complexă comunicare cu mediul extern ,cu piaţa,care presupune o informare atentă a consumatorilor potenţiali şi a întermediarilor ,acţiuni specifice de înfluenţare a comportamentului de cumpărare şi de consum , de sprijinire a procusului de vănzare,toate aceste activităţi , cu obiective şi mijloace de acţiune extrem de variate ,alcătuiesc politica promoţională.
Încluderea, cu o poziţie distinctă,a politicii promoţionale în mixul de marketing se justifică prin rolul ,uneori decisiv,pe care acţiunile promoţionale îl au în procesul realizării de mărfuri şi servici ,ca şi prin costul acestor acţiuni.Promovarea a fost apreciată a fi "una dintre cele mai costisitoare componente ale strategiei de marketing".

Problemele cele mai dificile întănlite în acest domeniu sunt determinate de complexitatea deciziilor referitoare la mărimea bugetelor ce vor fi alocate ,repartiţia acestora pe diferite înstrumente promoţionale şi perioadele sau momentul utilizării lor.

1.2.Sistemul de comunicare şi activiatatea promoţională

În condiţiile economiei contemporane ,ale sporirii şi diversificării bunurilor
si a serviciilor destinate satisfacerii nevolilor materiale şi spiritualeale societăţii,ale creşterii schimburilor ecomomice înternaţionale şi în contextul globarizării economiei şi pieţelor, problemele cominicării cu consumatorii interni sau cucei externi devin din ce în ce mai dificile,necesită efortiri de cunoaştere şi infirmare reciprocă mult mai însemnate şi mai variate.

Sistemul de comunicare împlică utilizarea , pe de o parte , a unor forme variate de informare şi stimulare a consumatorilor, menite să preuinte firma , produsele şi serviciile sale , dar să şi provoce o serie de modificări favorabile în mentalitatea şi obiceielor de consum ale acestora ,pe de altă parte ,presupune stabilireaunei comunicării efective cu proprii ei salariaţi , cu acţionari si furnizorii săi, cu mediile financiare şi cele ale puterii publice.
Prin politica de comunicare şi mijloacele care o concretizează, firma urmăreşte o difuzare cat mai amplă a unor informaţii desprea activiatea , produsele şi serviciile sale , dar şi recepţionarea modului cum acestea sunt primite şi acceptate de destinatari

Sistemul de comunicare-prin care firma în circulaţie o idee sau o informaţie , o atitudiune-este format din următoarele elemente:o sursă de informaţie;un mesaj;un canal de difuzare a mesajului;un destinatar.De cele mai multe ori se adoptă sistemul de comunicare cu dublu sens care crează întreprinderii posibilitatea de a stabili dacă mesajele difuzare sau recepţionate şi cum au fost înţelese de catre destinatari ,pentru a se opera modificări ,după cat ,în privinţa conţinutului şi a formei , a canalului de trasmitere.Un asemenea sistem cuprindere următoarele componente:

-emiţător-cel care trasmite mesajul.
-codificarea-corespunde mecamismului care"traduce" ideile mesajului în simboluri,semne sau îmagini .
-mesajul-ansamblul semnelor trasmise de emiţător.
-media-cuprinde suporturile prin care mesajul ajunge la destinaţie.
-decodificarea-constă în semnificaţia atribuită mesajului de catre receptor;
-recetorul-cel care prime-te mesajul.
-răspunsul-reacţiile audienţei după recepţia mesajului;
-feedback-ul-partea din răspunsul pe care receptorul o trasmite emiţătorului;
-elementul perturbator(zgomotu)-orice poate provoca o distorsiune intre mesajul emis şi mesajul receptat.

Experienţele practice demonstrează ca eficienţa procesului de comunicare desfăşurătă printr-un astfel de sistem depinde de modul în care emiţătorul îşi cunoaşte aidienţa şi răspunsul acestuia;de felul în care modifică mesajul în funcţie de probabilitate decodificării acestuia de catre receptor;de trasmiterea mesajului prin întermediul unor suporturi adaptate atat mesajului cat şi destinatarului; ca şi de asiguarea suporturilor de feedback care să-i garanteze recepţia mesajului .

1.3.Mixul de promovare-înstrument al polticii de promovare

1.3.1.Structrura activităţii promoţionale

Mixul promoţional constă în selectarea şi combinarea principalelor înstrumente promoţionale- publiciatea ,, promovarea vanzarilor,relaţii publice şi vanzarea personală-în vederea stimulării dorinţei de cumpărare pentru un anumit produs sau serviciu sau pentru a împune imagineea firmei.

Publicitatea

Firma înterioară,una dintre primele forme de publicitate ,era de obicei un semn , pictat foarte atrăgător pe peretele unei clădiri .cele mai vechi semne au fost descoperite în ruinele Babilonului ,Romei antice şi ale oraşului Pompei ,500 ani mai tarziu , comercianţi egipteni plasau de-a lungul drumului public bucăţi de stancă în care erau sculptate diverse mesaje în scopul înformării călătorolor în legătură cu produsele sau serviciile oferute .


Firmele nu trebuie să se limiteze la oferirea bunurilor sau serviciile de calitate.Ele trebuie să-i înformeze pe consumatori în legătură cu avantajele acestora.Pentru aceasta ,este necesar ca firmele să utilizeze în mod corespunzător înstrumentele de promovare în masă ale publicitaţii ,promovării vanzărilor şi relaţiilor publice.

Publicitatea o putem defini ca fiind orice formă plătită de prezentare ţi promovarea şi promovare a ideilor,bunurilor sau servicuulor prin mijloace de informare în masă(ziare,reviste,programe de radio,de televiziune şi înternet) de catre un sponsor bine precizat.Multe organizaţii folosesc publiciatea pentru a transmite unui anumit public mesaje referitoare la ele însele ,la produsele sau serviciile lor sau la modul lor de comportament ,cu scopul de a determina un răspuns din partea acestuia .Răspunsul poate fi de natură perceptuală,comportanentală.

Ţările UNIUNI EUROPENE cheltuiesc anula cu publiciatea aproximativ 45,5 miliarde ECU. Pe măsură ce recesiunea se aproprie se sfărşit şi econimiile naţionale ale ţărilor membre se înviorează,se prognozează o creştere a cheltuielor cu publiciatea în majoritatea ţărilor U E.

Sponsorii ,cei care susţin financiar acţiunile de publicitate ,raman precauţi în privinţa utilizării optime a bugetului de publiciate ,asftel încat să fie atinse obiectivele de comunicare propuse.Organizaţile se ocupă de publicitate în diverse moduri.În cadrul firmelor mici şi mijlocii de de aceste se poate ocupa cineva din departementul de marketing sau comercial.În marile companii pot exista compartimente specializate ,care să aibă drept atribuţii stabilirea bugetului publicitar ,colaborarea cu agenţi de profil şi derularea de acţiuni de publicitate prin poştă ,expoziţii cu vanzare şi alte forme de care nu se ocupă agenţiile respective.

A)TIPURI DE PUBLICITATE
În funcţie de obiect publiciatea poate fi :

1)PUBLICITATE DE PRODUS SAU SERVICIU-urmpreşte stimularea cererii de consum pentru produsele sau serviciile la care se referă.

a) PUBLICITATEA DE ÎNFORMARE

urmăreşte stimulare cererii potenşale prin înformarea publicului cu apariţia şi prezenşa pe piaţă a unui nou produs sau serviciu .

b)PUBLICITATEA DE CONDIŢIONARE

-are ca principal obiectiv stimularea cererii penru un produs ,o marcă,pune accentul pe condiţiile de prezentare ale acestora care pot facilita identificarea lor în mas ofertei;

c)PUBLICITATEA COMPARATIVĂ

-formă relativ recentă,utilizată pentru compararea directă a unor produse sau servicii aflate în relaţii de concurenţă pe o anumită piaţă;

d)PUBLICITATE DE REAMINTIRE

-este folosită în scopul întăririi efectului unor acţiuni de publicitate anterioară ,respectiv al păstrării înteresului pentru un produs sau serviciu,o firmă etc.

2)PUBLICITATE DE MARCĂ

-este axată pe evidenţierea mărcii sub care produsul sau serviciul este oferit pieţei,s-a împus în condiţiile multiplicării neîntrerupte a mărcilor sub care firma îşi prezintă produsele.

3)PUBLICITATE ÎNSTITUŢIONALĂ

-are ca principal obiectiv înstaurarea în randul publicului a unei atitudini favorabile şi de ataşament faţă de firmă şi de pferta sa .Publiciate înstitiţională poate fi informare ;de condiţionare şi de reamintire.

4.PUBLICITATE DE CONVINGERE

Publicitatea de convingere devine tot mai împortantă pe măsură ce concurenţa se întensifică.În această situaţie ,obiectivzl firmei este acela de a crea o cere selectivă.De pildă,cand aparatele cu CD au fost acceptate de marea masă de consumatori .Sony a încercat să-i convingă pe aceştia ca marca sa oferea cel mai bun raport calitate-preţ.Publicitate de convingere s-a transformat parţial in publicitate comparativă ,prin care o firmă îsi compară drect sau îndirect produsul cu unul sau mai multe produse ale altor firme.

Unul dintre cei mai fercvanţi utilizatori ...
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.