Politica educationala

Trimis la data: 2011-05-19
Materia: Stiinte Politice
Nivel: Facultate
Pagini: 9
Nota: 7.49 / 10
Downloads: 1060
Autor: Giana cioko
Dimensiune: 23kb
Voturi: 33
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
In lume s-a constientizat faptul ca succesele economice ale statelor sint determinate direct de calitatea sistemelor lor de invatamint si ca cel mai eficient factor de producyie este capitalul uman, exprimat in cunostintele, competentele, capacitatile creative si calitatile morale ale membrilor societatii, pe care le formeaza in mare masura sistemul de invatamint.Specialistii apreciaza in acest sens ca in economia secolului al XXI-lea sistemul de invatamint va deveni o ramura prioritara de productie, el fiind privit ca o sfera ocupationala, ca o sfera de investitii avantajoase.
Aceasta conceptie asupra misiunii invatamintului va domina politica educationala de stat a majoritatii tarilor lumii in secolul al XXI-lea. In prezent sintem martorii unei interacyiuni crescinde, economice Asi sociale, politice si culturale intre natiuni si popoare, care nu tine seama de hotarele geografice. A devenit populara notiunea de sat global care vine sa sublinieze interdependentele tuturor locuitorilor de pe Pamint.

Procesul de mondializare sau, cum se mai spune, de globalizare, internationalizare este in plina desfasurare. Acest proces a fost accelerat de evenimentele si progresele care au avut loc recent si care au schimbat substantial structura lumii in ansamblu, si anume, de revoltia tehnologica si de schimbarile politice dramatice, legate de sfirsitul razboiului rece.

Evolutia stiintei si a tehnologiei se produce intr-un ritm accelerat. Noile tehnologii de informare si de comunicare au o influensa crescinda asupra invatamintului, asupra organizarii institutiilor educative asupra rolului profesorului si al relatiilor sale cu studentii, asupra dezvoltarii autonomiei studentului.

Impactul mondializarii asupra educatiei si formarii profesionale se manifesta in primul rind prin extinderea educatiei transnationale, a universitatilor virtuale in care invata astazi peste un milion de studenti, prin schimbarea relatiilor student profesor, prin necesitatea cunoasterii mai profunde a cel putin doua limbi straine de circulatie interntionala, prin plasarea accentului in educatie pe multiculturalism, prin raspindirea invatamintului deschis si la distanta si a invatamintului pe tot parcursul vietii, prin necesitatea revizuirii curriculei in vederea internationalizarii continuturilor si proceselor academice.

2.Unele probleme cu care se confrunta sistemele educationale in Europa
In Europa de astazi exista riscul de slabire a coeziunii sociale din mai multe cauze, printre care mai importante sint somajul unei parti considerabile a populatiei si indeosebi a tinerilor, neincrederea populatiei in institutiile democratice, nationalismul, coruptia, conflictele violente care au loc in unele parti ale continentului si decalajul in crestere intre bogati si saraci.

De aceea se pune problema intaririi coeziunii sociale care este necesara la diferite niveluri, indeosebi pentru a garanta egalitatea tuturor cetatenilor in ceea ce priveste accesul la educatie, dialogul social intre diferite grupuri si nayiuni, participarea activa a tuturor cetatenilor la viata sociala, economica si culturala, precum si la procesele decizionale.

Educatia si formarea profesionala se desfasoara in conditiile cind ia amploare mobilitatea la scara internationala a elevilor, studentilor si salariatilor, cind se resimte tot mai mult impactul noilor tehnologii, cind se produce schimbarea radicala a muncii o data cu aparitia unei piete de munca europene si a intreprinderilor multinationale, cind instruirea nu se mai poate limita numai la anumite perioade in viata individului, ci trebuie sa se desfasoare pe tot parcursul vietii, cind educatia nu se mai poate realiza fara participarea comunitatii locale.

Toate acestea au determinat faptul ca la ora actuala politicile si strategiile educationale europene sint orientate in primul rind spre educatia in spiritul cetateniei democratice si al coeziunii sociale.
Sistemele de invatamint trebuie sa faca fata unor diverse provocari, evolutii si probleme legate atit de domeniul propriu al invatamintului, cit si de societatea in ansamblu.

In aceste condiyii creste rolul educatiei ca factor ce contribuie in mod hotaritor la coeziunea sociala.Educatia poate sa contribuie in diverse moduri la cetatenia democratica si la coeziunea sociala. Educatia pentru o cetatenie activa si constienta incepe la scoala si continua pe tot parcursul vietii prin promovarea urmatoarelor valori fundamentale:insertia, nu excluderea;
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.