Politica europeana privind protectia mediului inconjurator si aderarea Romaniei la Uniunea Europeana

Trimis la data: 2006-02-20
Materia: Stiinte Politice
Nivel: Facultate
Pagini: 11
Nota: 9.11 / 10
Downloads: 5
Autor: Florentina
Dimensiune: 19kb
Voturi: 8
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Referat despre Politica europeana privind protectia mediului inconjurator si aderarea Romaniei la Uniunea Europeana
STADIUL ACTUAL SI PERSPECTIVELE PREGATIRILOR DE ADERARE A ROMANIEI LA UNIUNEA EUROPEANA
Anul 2001 a reprezentat un moment pozitiv in promovarea reformei managementului mediului si a conexiunilor sale in context european, in modernizarea sociala si economica de care are nevoie Romania. Directiile principale de actiune ale MAPM sunt orientate catre promovarea unei politici de mediu unitare, coerente si cu eficienta sporita. La 15 februarie 2000 Consiliul Uniunii Europene a deschis negocierile de aderare cu Romania. Inceperea negocierilor de aderare a deschis o noua perspectiva de abordare a problematicii protectiei mediului.
Referat despre Politica europeana privind protectia mediului inconjurator si aderarea Romaniei la Uniunea Europeana
In acest cadru, incepand cu luna martie 2001 a fost elaborat Documentul de pozitie pentru acest capitol, care cuprinde angajamentele Romaniei fata de cerintele UE. Documentul de pozitie pentru cap.22- Protectia Mediului a fost aprobat de Guvernul Romaniei la data de 18 octombrie 2001, transmis spre analiza Conferintei Interguvernamentale pentru aderarea la UE la data de 23 octombrie, si inregistrat oficial la data de 30 oct.2001. Din acest moment tara noastra se afla sub o permanenta monitorizare din partea Comisiei Europene in vederea indeplinirii angajamentelor asumate.

Romania accepta in intregime acquis-ul comunitar privind Capitolul 22- Protectia mediului inconjurator, in vigoare la 31 decembrie 2000, si va implementa prevederile acestuia pana la data aderarii, cu exceptia a 11 acte comunitare din urmatoarele sectoare de mediu: calitatea aerului si schimbari climatice, managementul deseurilor, calitatea apei, precum si controlul poluarii industriale si managementul riscului pentru care s-au solicitat perioade de tranzitie cuprinse intre 3 ani-15 ani ( epurarea apei uzate si calitatea apei potabile).

Transpunerea si implementarea acquis-ului comunitar din dimeniul protectiei mediului sunt dificile din cauza caracterului intersectorial si a implicatiilor problematicii aferente acestui domeniu asupra intregii industrii romanesti, alinierea la standardele de calitate europene presupunand costuri insemnate si modificari structurale la nivelul intregii economii.

Indeplinirea angajamentelor asumate de Romania prin documentul de pozitie pentru cap. 22 - Protectia mediului are in vedere atat imbunatatirea cadrului legislativ cat si asigurarea necesarului de resurse financiare insemnate pentru punerea in aplicare a actelor normative comunitare.

Actiunile prevazute in Documentul de pozitie pentru Capitolul 22- Protectia mediului inconjurator se finanteaza din surse proprii ale agentilor economici, surse externe rambursabile si nerambursabile, alte surse si in completare surse de la bugetul de stat in limita sumelor aprobate anual cu aceasta destinatie.

O evaluare generala a costurilor necesare armonizarii legislatiei comunitare (aspecte legislative, crearea sau dezvoltarea unor structuri institutionale specifice pentru implementarea, monitorizarea si controlul aplicarii noii legislatii) a estimat un necesar de 34 miliarde Euro. Ministerul Apelor si Protectiei Mediului si-a intensificat eforturile in vederea accelerarii procesului de armonizare a legislatiei romanesti cu cerintele UE. In acest moment strategiile sectoriale de armonizare a acquis-ului comunitar se afla in curs de elaborare, iar cele existente vor fi reactualizate (calitatea aerului, protectia naturii, controlul poluarii industriale, calitatea apei) .

Au fost adoptate 31 acte normative ce transpun legislatia comunitara, din care 3 importante legi cadru: calitatea aerului, managementul deseurilor si protectia naturii. Activitatea MAPM a fost consolidata prin infiintarea Garzii de Mediu, prin reorganizarea compartimentelor de control ecologic si monitorizare din cadrul MAPM, a inspectoratelor de protectia a mediului judetene si a Administratiei Rezervatiei Biosferei « Delta Dunarii ». Pentru implementarea acestui act normativ, la nivelul fiecarui IPM (Inspectoratele de protectie a mediului), compartimentul de inspectie va fi transformat in comisariat teritorial. Fiecare judet va fi sectorizat, iar comisarii de mediu vor avea responsabilitati clare in aceste sectoare privind respectarea legislatiei in vigoare de catre populatie si agentii economici.

In vederea integrarii domeniului protectiei mediului in politicile si strategiile sectoriale la nivel national s-a reorganizat Comitetul interministerial in sensul extinderii rolului si atributiilor sale, care si-a inceput activitatea la data de 08.02.2002. Din punct de vedere al imbunatatirii mecanismului economico-financiar si al sistemului de finantare al proiectelor prioritare in domeniul protectiei mediului, in prezent se afla in curs de definitivare Fondul de mediu.

Sistemul de Management al Mediului
Legislatia joaca un rol importanat in controlul poluarii. Totusi, legislatia permite o usoara flexibilitate si se concentreaza indeosebi asupra raspandirii regulate a poluarii, decat asupra cauzelor care o determina. In Uniunea Europeana legislatia mediului inconjurator este in crestere,acolo unde exista pericolul ca situatia sa devina critica, constrangerile in acest caz sunt foarte mari.

Ideea folosirii SMM-ului este sustinuta din punct de vedere politic de Uniunea Europeana. Al cincilea Program de Actiune cu privire la reorganizarea legislatiei nu a putut solutiona toate problemele mediului si a celorlalte mecanisme, fiind nevoie de realizarea unei dezvoltari durabile. Acesta include instrumente de baza ale pietei precum intelegeri bilaterale: SMM, eco-auditul si eco-caracterizarea se incadreaza in aceasta categorie.

Instrumentele de baza ale pietei sunt destinate unei analize interne a costurilor mediului inconjurator, sa demonstreze necesitatea utilizarii cu responsabilitate a resurselor limitate de catre consumatori si producatori si sa minimizeze poluarile si pierderile. SMM-urile introduc piata......in campul mediului inconjurator,prin intermediul competitiei promotionale intre activitatile industriale. Presupunerea este aceea ca piata va recompensa organizatiile mai importante care folosesc SMM, rezultand o presiune care va incuraja si celelalte organizatii sa foloseasca aceasta schema. Rezultatul general s-ar putea concretiza in mai multe organizatii care vor devenii active in managementul mediului inconjurator si-n imbunatatirea performantelor mediului inconjurator.

SMM adopta de asemenea "Principiul platii poluatorului" si "Principiul preventiei", care sunt parte a politicii de mediu a UE prin plasarea responsabilitatii asupra afacerii si folosirea unei abordari pro-active opusa celei reactive. Sistemul standard al managementului mediului inconjurator se refera la mecanismele de baza ale pietei, care au ca scop imbunatatirea performantelor organizatiilor. Structura de realizare a SMM va urmarii Calitatea Sistemelor de Management. Aceste companii si-au implementat standarde originale,apoi si-au presat furnizorii lor si serviciile industriale pana la sectoarele de fabricatie si servicile care au fost afectate.Totusi, fortele de conducere din spate SMM-urile si QMS-urile nu reprezinta acelasi lucru:Calitatea Sistemelor de Management se bazeaza in special pe asigurarea calitatii produsului finit,in timp ce SMM-urile nu au in vedere produsul finit

Principalele scopuri ale SMM-urilor sunt:
- Activitatile de conducere pana la cele de organizatie, care pot avea un impact semnificativ asupra mediului inconjurator.
- Sa asigure perfectionarea continua a proceselor de management ale mediului inconjurator.
- Presiunea afacerilor asupra mediului

Multe companii se confrunta cu dificultati, dificultatile financiare sunt in mod evident o particularitate relevanta in mediul afacerilor. Cu toate acestea, presiunile privind mediul inconjurator au inregistrat o crestere semnificativa atat pe plan local cat si pe plan
International. Una dintre cele mai puternice masuri cu privire la controlul mediului inconjurator o reprezinta legislatia data de UE, probabil ca si rezultat al unui puternic lobby politic, in special in tari cum ar fi Germania, al unei gandiri la nivel academic asupra mediului inconjurator in tari ca Suedia si Olanda, si presiuni ale unor organisme internationale precum Greenpeace.

Ca si rezultat semificativ al UE, legislatia cu privire la mediul inconjurator a cunoscut o crestere semnificativa in ultimele trei decenii.Aplicarea legislatiei necesita adesea mult timp, deoarece multe masuri asteapta sa fie ratificate pentru a putea fi finalizate de UE sau sunt inca in asteptare pentru a fi adoptate pe plan national.

Majoritatea companiilor sunt constiente ca legislatia asupra mediului inconjurator va avea un impact puternic atat asupra afacerillor lor, cat si asupra vietii. Extinderea seminficativa a legislatiei mediului inconjurator va avea un impact puternic asupra tuturor afacerilor in special in cadrul domeniilor cum ar fi:energia, agricultura, transportul si turismul. Toate aceste schimbari, duc la cresterea responsabilitatii in cadrul companiilor si a echipelor manageriale asupra operatiunilor lor, care au impact asupra mediului inconjurator.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.