Politica externa a regatului nou babilonian

Trimis la data: 2013-03-15 Materia: Istorie Nivel: Facultate Pagini: n/a Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: vaseamanica Dimensiune: 4099kb Voturi: Tipul fisierelor: pptx Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
O civilizatie fluviala isi face aparitia in cimpiile fertile din interfluviul Tigru si Eufrat. Mesopotamia reprezenta un spatiu in care se intersectau caile ce uneau tarmul Golfului Persic cu regiunile muntoase transcaucaziene, litoralul est-mediteranean cu regiunile invecinate Indiei.

Spre deosebire de civilizatia egipteana, cea mesopotamiana era una deschisa diferitor influente si expusa invaziilor straine. Daca civilizatia egipteana este relativ omogena din punct de vedere etnic, atunci cea mesopotamiana are o structura etnica complexa si o evolutie istorica mult mai variata. Principalele perioade din istoria Mesopotamiei se identifica in mare masura cu realizarile acelor popoare care isi instituie pentru o anumita perioada de timp dominatia politica sau militara in regiune.

I. Perioada sumeriana incepe la sfirsitul mileniului al IV-lea i.Hr. In partea de sud a interfluviului Tigru - Eufrat se dezvolta o stralucitoare civilizatie a triburilor sumeriene, o populatie cu radacini enigmatice. Potrivit unor cercetatori sumerienii au avut origini protoindo-europene. Civilizatia sumeriana este reprezentata de mai multe orase-state prospere: Ur, Uruk, Eridu, Lagas, Umma, Nipur, Larsa s.a.

Fiecare oras-stat avea un conducator, numit patesi sau ensi, si investit cu atributii politice si religioase. Sumerienii au creat sistemele de irigare, au inventat scrierea cuneiforma, au pus bazele unei arhitecturi monumentale folosind in calitate de materie prima caramida de lut uscata la soare. Aceste realizari au fost preluate si de alte popoare din Orient.

II. Perioada akkadiana isi are inceputul in a doua jumatate a mileniului al III-lea i.Hr., cind in Mesopotamia se instaureaza dinastia akkadiana. Akkadienii - un popor de origine semita care traia in Mesopotamia alaturi de sumerieni de la sfirsitul mileniului IV i.Hr. si la momentul venirii la putere a dinastiei akkadiene erau supusi "sumerienizarii". Respectiv ei au fost continuatorii civilizatiei sumeriene. Cel mai de seama suveran al akkadienilor a fost Hammurabi (secolul XVIII i.Hr.), pe timpul caruia are loc ascensiunea spectaculoasa a orasului Babilon, care devine un important centru economic si cultural.

Acest rege este renumit si prin faptul ca pe timpul sau a fost elaborata cea mai valoroasa opera juridico-administrativa a Orientului Antic care a unificat normele dreptului civil, penal si comercial - Codul de legi al lui Hammurabi. Domnia lui Hammurabi reprezinta epoca de aur a civilizatiei babiloniene. Pe timpul urmasilor sai, Babilonul trece sub stapinirea kasitilor veniti din nord si est (sustinuti de hititi), care dureaza o jumatate de mileniu, dar pina la urma kasiti insusesc toate elementele civilizatiei babiloniene, aducindu-si contributia la dezvoltarea acesteia.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.