Politica financiara la nivel macroeconomic

Trimis la data: 2015-02-27 Materia: Finante-Banci Nivel: Facultate Pagini: 5 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Alexei_G Dimensiune: 25kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Politica reprezinta o forma de organizare si conducere a societatii umane, pentru satisfacerea intereselor acesteia sau un ansamblu a deciziilor luate de autoritati pentru conducerea diverselor sfere, domenii si interese ale unei natiuni.
Politica economica reprezinta ansamblul deciziilor adoptate de catre autoritatile publice in vederea orientarii activitatii economice intr-un sens considerat rezonabil pe teritoriul national. Politica economica este menita sa elimine fenomenele negative observate in economie, sa schimbe sau sa previna schimbarea unor variabile economice.

Sistematizarea instrumentelor de interventie a statului in economie, in functie de institutiile ce le promoveaza si din punct de vedere al obiectivelor ce pot fi atinse, a condus la separarea in urmatoarele categorii de politici - componente: bugetare, fiscale, monetara, valutara, veniturilor, comerciale, de preturi, ocuparii, sectoriale.
Politica financiara este o componenta a politicii generale si poate fi abordata la nivel macroeconomic si la nivel microeconomic.

La nivel macroeconomic politica financiara reprezinta totalitatea deciziilor, metodelor si a mijloacelor concrete privind procurarea si dirijarea resurselor financiare, precum si instrumentele, institutiile si reglementarile financiare utilizate de stat pentru directionarea proceselor economice si a relatiilor sociale intr-o etapa determinata, in vederea realizarii obiectivelor politicii macroeconomice (ocuparea fortei de munca, mentinerea stabilitatii preturilor, asigurarea cresterii economice si echilibrarea balantei de plati externe) si obtinerii echilibrului general in economie.

Prin continutul sau politica financiara este indisolubil legata de celelalte componente ale politicii economice. Astfel, daca politica economica a statului isi popune, ca obiective: dezvoltarea, retehnologizarea si modernizarea ramurilor economiei nationale, relansarea economica, cresterea economica, distribuirea mai echitabila a veniturilor, atunci politica financiara trebuie sa urmareasca aceleasi obiective si sa contribuie la stimularea investitiilor si a relatiilor internationale prin acordarea de ajutoare financiare, de credite pentru investitii si stimularea cercetarilor stiintifice prin finantarea lor de la buget etc.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.