Politica fiscala

Trimis la data: 2015-03-20 Materia: Contabilitate Nivel: Facultate Pagini: 4 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: dlip Dimensiune: 16kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Politica fiscala reprezinta ansamblul deciziilor de natura fiscala, luate de factorul de decizie public, in scopul asigurarii resurselor financiare destinate finantarii nevoilor publice si a realizarii unor finalitati de natura ec-co-sociala, in conditiile in care asupra economiei actioneaza factorii reali sau obiectivi a caror tendinta nu este exclusiv ciclica.
Indiferent de natura si amplasarea macro-deciziilor fiscale, aceatsa se exercita prin constringerea publica, care este organizata si legitima sub aspect social, determinind evolutia structurala a sistemului fiscal.

Sistemul fiscal constituie expresia deciziilor de politica fiscala, si, in acelasi timp, instrumentul prin care aceste decizii se transpun in practica.
POLITICA FISCALA cuprinde ansamblul deciziilor prin care se realizeaza modelarea structurala a sistemului fiscal si se asigura functionarea acestuia in scopul obtinerii finalitatilor dorite de decidentul public in economie.

Toate aceste definiri conceptuale ale politicii fiscale reflecta ROLUL, LOCUL si MODUL DE ACTIUNE ale politicii fiscale.
Deciziile de politica fiscala au un caracter rational si logic.
Rationalitatea deciziilor implica respectarea PRINCIPIILOR de baza ale IMPUNERII, respectiv:
In acelasi timp caracterul logic al deciziilor fiscale presupune ca "acestea sa fie luate in raport cu sensul si evolutia previzibila a variabilelor membrilor societatii.

Armonizarea prin actul decizional a acestor 2 cerinte influenteaza asupra finalitatilor produse de sistemul fiscal asupra mediului ec-co-social.
Deciziile de politica pot urmari fie actiuni selective, fie actiunei globale in economie, indiferent de natura acestora trebuie sa aiba in vedere strarea economiei, previziunile privind evolutia factorilor reali si obiectivele urmarite de guvern.

Pentru evitarea riscului luarii unor decizii inoportune, decidentul public trebuie sa aiba in vedere alaturi de elementele mentionate stabilirea momentului optim al interventiei si intervalul de timp in care sa actioneze asupra unui domeniu de activitate.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.