Politica in domeniul mediului

Trimis la data: 2013-05-15
Materia: Biologie
Nivel: Facultate
Pagini: 12
Nota: 8.19 / 10
Downloads: 134
Autor: Maruntel Emilia
Dimensiune: 28kb
Voturi: 7
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Politica de mediu a fost creata in 1972 , dezvoltandu-se ca una dintre cele mai importante politici comunitare. Aceasta a devenit politica orizontala a Uniunii Europene, aspectele de protectie a mediului fiind considerente obligatorii ale celorlalte politici comunitare.
Prin adoptarea strategiei dezvoltarii durabile ca element principal al campului sau de actiune - adica prin preocuparea pentru natura ca mostenire si resursa a generatiilor viitoare politica de mediu este permanent conectata la tendintele globale de protectie a mediului, asa cum apar ele in urma evenimentelor internationale precum summit-urile de la Rio (1992) si Johanesburg (2002), a protocolului de la Kyoto, etc. In plus, aceasta conectare si implicare in progresele internationale de mediu transforma Uniunea Europeana in promotor global al dezvoltarii durabile.

Prin insusi caracterul ei, dezvoltarea durabila reprezinta nevoia de responsabilizare si educatie pentru protectia mediului, iar acest aspect este reflectat de evolutia politicii comunitare in ultimii ani, politica marcata de trecerea de la o abordare bazata pe constrangere si sanctiune, la una mai flexibila, bazata pe stimulente. Astfel, se actioneaza in directia unei abordari voluntare, in scopul de a promova aceasta responsabilizare fata de mediu si a de a incuraja utilizarea sistemelor de management al mediului. Politica de mediu nu actioneaza independent, ci reflectainteresul societatii civile in aceasta directie, manifestat prin crearea a numeroase miscari si organizatii de mediu.

Politica de mediu reprezinta un sistem integru al prioritatilor si obiectivelor de mediu, al metodelor si instrumentelor de atingere ale acestora care este directionat spre asigurarea utilizarii durabile a resurselor naturale si prevenirea degradarii calitatii mediului.
Ea este un sistem compus din principii ,declaratii sau mecanisme ale protectiei mediului ,aceste componente interactionand intre ele , fapt ce determina considerarea ei drept un sistem integru.Politica de mediu contine nu numai scopuri si obiective sau prioritati, ci si metodele si instrumentele necesare atingerii lor, aceasta fiind bazata pe principiile durabilitatii (este orientata nu numai spre conservarea mediului, dar si spre utilizarea lui durabila, inclusiv a conservarii resurselor).

Baza legala a politicii de mediu a Uniunii Europene este constituita de articolele 174 - 176 ale Tratatului CE, la care se adauga articolele 6 si 95.Articolul 174 este cel care traseaza obiectivele politicii de mediu si contine scopul acesteia - asigurarea unui inalt nivel de protectie a mediului tinand cont de diversitatea situatiilor existente in diferite regiunii ale Uniunii.

Articolul 175 identifica procedurile legislative corespunzatoare atingerii acestui scop si stabileste modul de luare a deciziilor in domeniul politicii de mediu, iar Articolul 176 permite SM adoptarea unor standarde mai stricte.

Articolul 95 vine in completarea acestuia si are in vedere armonizarea legislatiei privitoare la sanatate, protectia mediului si protectia consumatorului in Statele Membre, iar o clauza de derogare permite acestora sa adauge prevederi legislative nationale in scopul unei mai bune protejari a mediului.

Articolul 6 promoveaza dezvoltarea durabila ca politica transversala a Uniunii Europene si subliniaza astfel nevoia de a integra cerintele de protectie a mediului in definirea si implementarea politicilor europene sectoriale. Acestora li se adauga peste 200 de directive, regulamentele si deciziile adoptate, care constituie legislatia orizontala si legislatia sectoriala in domeniul protectiei mediului.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.