Politica monetara si zona euro

Trimis la data: 2013-04-15
Materia: Management
Nivel: Facultate
Pagini: 16
Nota: 7.22 / 10
Downloads: 0
Autor: Lorena Suciu
Dimensiune: 40kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Politica monetara reprezinta unul din instrumentele politicii economice, prin intermediul careia se actioneaza asupra cererii si ofertei de moneda din economie. Importanta politicii monetare rezulta din obiectivul fundamental al acesteia, respectiv stabilitatea preturilor, la care se adauga limitarea inflatiei si mentinerea valorii interne si externe a monedei. Responsabilitatea indeplinirii acestor obiective revine bancii centrale, care detine monopolul in formularea si transpunerea in practica a obiectivelor politicii monetare.

Referate similare:

Politica monetara componenta a politicii economice - poate fi definita ca o actiune exercitata de autoritatile monetare (BancaCentrala, Trezoreria) asupra masei monetare si asupra activelor financiare in vederea orientarii economiei pe termen scurt sau mediu.Politica monetara consta in ansamblul de reglementari (reguli) pe care Banca Centrala le impune celorlalte banci, in vederea realizarii obiectivelor generale ale economiei nationale.

Banii reprezinata forma generica a tuturor intamplarilor de valoare existente in economie. In sens restrans moneda este piesa metalica ce are in compoyitie: metale pretioase sau aliaje si care prezinta o compoyitie si greutate specifica conform legislatiei nationale fiind utilizata ca mijloc de circulatie si tezaurizare.Functiile banilor fac referire la:functia de instrument al schimbului: monetizarea economiei a dinamizatschimbul de marfuri care la inceput se desfasura sub forma de troc,totodata prin aparitia banilor s-a dezvoltat comertul international;

-functia de mijloc de masura a activitatii economice: aceasta se manifesta prin intermediul preturilor, cu ajutorul banilor se cuantifica atat valoarea bunurilor finale cat si a celor intermediare;
-functia de rezerva valorica: prin intermediul banilor se conserva avutia in urma procesului de economisire.Obiectivele urmarite prin politica monetara de catre agentii financiari - bancari pot fi grupate in doua categorii.

In primul rand,acestea constau in organizarea activitatii bancare de asa maniera, incat sa se asigure protectia deponentilor,evitarea riscului si gestiunea corespunzatoare a resurselor. In al doilea rand, prin politica monetara se urmareste ca volumul masei monetare si conditiile crearii ei sa concura la realizarea obiectivelor economice fundamentale. Ea nu trebuie sa favorizeze nici lipsa de bani, dar nici orientarea agentilor specializati in operatiuni banesti riscante.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.