Politica privind concurenta

Trimis la data: 2012-05-30
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 8
Nota: 7.15 / 10
Downloads: 1
Autor: Radulescu Ramona
Dimensiune: 24kb
Voturi: 5
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Unul din principiile care au stat la baza unificarii europene a fost acela conform caruia accesul pe o piata de mari dimensiuni va determina cresterea eficientei firmelor europene in sensul obtinerii unor preturi mai scazute, cresterii calitatii si a competitivitatii pe pietele externe.Evolutia structurilor integrative in cadrul Uniunii Europene arata ca integrarea europeana s-a realizat, din aceasta perspectiva in doua planuri si utilizand doua seturi de instrumente.
Primul este cel institutional, in care structurile competitive ale pietei unice se creaza ca rezultat al cooperarii interguvernamentale, prin transferul de putere de decizie dinspre institutiile nationale spre cele supranationale. Instrumentele utilizate in acest sens sunt politicile comune, iar in acesta situatie politica concurentiala tinteste spre unirea firmelor autohtone in cadrul unor firme europene de mari dimensiuni, care sa poata concura firmele americane sau asiatice pe piata internationala Accentul se pune pe concurenta si competitivitatea externa si nu pe rivalitatea interna. Prin acest demers , nationalismul economic al statelor membre, generator de tensiuni in interiorul Uniunii se transforma in "nationalismul economic european" (al firmelor europene), opus nationalismului economic american sau asiatic.

Marea Britanie, Germania si Franta au fost adeptele acestei viziuni, plecand de la premisa ca jocul liber al pietei nu garanteaza in mod obligatoriu cea mai buna distributie a resurselor si a veniturilor, in schimb poate genera tensiuni sociale cu efecte chiar asupra distributiei resurselor si veniturilor si de aceea e nevoie de interventia guvernelor si implicit de cooperare guvernamentala la nivel comunitar.

Cel de-al doilea plan este cel al concurentei, in care pe baza principiului "laissez-faire"ului se creaza, prin jocul pietei, mediul concurential propriu pietei europene. La baza acestuia se afla progresul tehnic, inovatia si cercetarea generatoare de noi produse, firme si industrii.

Firmele sunt lasate sa concureze liber pe piata, mecanismul pietei fiind cel care realizeaza selectia intre firmele eficiente, care raman pe piata si cele ineficiente, eliminate din joc. Rezultatul asteptat il reprezinta cresterea gradului de fragmentare a pietei si implicit cresterea concurentei intre firmele din statele membre, cu efecte benefice asupra eficientei in utilizarea resurselor si in distribuirea veniturilor.

Dezideratele combinate ale crearii pietei interne unice si promovarea concurentei fac ca legislatia privind concurenta la nivel comunitar sa nu se plieze in mod absolut nici unui curent teoretic, asa cum se intampla cu legislatia in domeniu a Statelor Unite care se sprijina pe conceptia Scolii de la Chicago.

Din punctul de vedere al structurilor competitive, piata Uniunii Europene imbraca forma pietei cu concurenta monopolistica, iar politica privind concurenta se pliaza pe caracteristicile acesteia.
Trasaturile distinctive ale politicii privind concurenta in Uniunea Europeana sunt :
-baza solida conferita prin Tratate ( Paris si Roma)
-faptul ca nu a inlocuit politicile privind concurenta din Statele Membre, insa exista o tendinta a acestora de a-si alinia sau modela politicile nationale cu politica privind concurenta in Uniunea Europeana.

-joaca un rol central in programul de constructie a Pietei Unice, in sensul ca traseaza regulile competitiei si urmareste aplicarea lor, fiind prin aceasta motorul mecanismului Uniunii Europene;
-cresterea fara precedent a firmelor mixte, restructurarea industriilor, aparitia unor noi industrii si impactul globalizarii au creat un numar mare de situatii noi care au generat modificarea componentelor si reglementarilor specifice acestei politici.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.