Politica si statul - Cultura politica si socializarea politica

Trimis la data: 2010-07-08
Materia: Stiinte Politice
Nivel: Facultate
Pagini: 26
Nota: 7.85 / 10
Downloads: 2
Autor: Mugur Diacon
Dimensiune: 43kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
11.1 Autoritarism, autoritate, putere
Pentru inceput, sa incercam sa clarificam cele trei concepte, dat fiind ca in vorbirea curenta, de multe ori, ele se confunda. Mai mult chiar, si in literatura de specialitate intalnim situatii in care notiunea de autoritate este substituita cu cea de putere si invers. Vom incerca sa demonstram ca cele trei concepte, desi sunt indubitabil legate unele de altele, au semnificatii diferite.Autoritarismul deriva din "autoriate", numai un sufix, un -ism, despartind sensuri care sunt, sau care pot fi, la distante astronomice. Autoritatea este un termen latin foarte vechi si nu a fost niciodata (cel putin pana nu demult) un cuvant peiorativ. De-a lungul secolelor, autoritatea a fost invariabil un termen pozitiv, in timp ce autoritarismul indica un exces si un abuz de autoritate, de fapt, o autoritate opresiva, avand o conotatie negativa.
In lucrarea "What Was Authority" (1958), H. Arendt arata ca sensul originar al "autoritatii" este legat probabil de verbul latin augere, a augmenta. In primele sale sensuri, indica faptul ca detinatorii autoritatii impun, confirma si sanctioneaza un anumit traiect de actiune sau de gandire. Pentru romani, o auctoritas a contemporanilor depindea si provenea din autoritatea intemeietorilor cetatii. Sa subliniem doar faptul ca auctoritas, desi in relatie cu potestas, puterea, a fost intotdeauna prin faptul ca este ascultata si recunoscuta. In acelasi timp, putem spune ca autoritatea este o putere bazata pe prestigiu, pe respect".2

Autoritatea nu este coercitiva, ea nu anuleaza posibilitatea alternativelor, "fiind in opinia lui Flathman, in consonanta cu autonomia". Alti sociologi, cum ar fi P.Paul Wolff, considera ca, dimpotriva, a accepta autoritatea inseamna a renunta la autonomie.
Ca semnificatie, termenul de autoritate - deducem din analiza conecptuala a lui Sartori - este mai aproape de cel de legitimitate decat de cel de putere : "autoritatea explica legitimitatea si invers ; cele doua concepte sunt atat de strans legate, incat reprezinta doua fatete ale aceleiasi monede.

Autoritatea face ca lucrurile sa mearga inainte (sau nu) nu prin comadna, ci prin solicitari si sugestii "juste" . Iata de ce asociem autoritatea cu abilitatea de a conduce, care primeste sprijin spontan. Din acelasi motiv - si in acelsai moment - criza democratiei noastre este descrisa ca o criza de autoritate".3Importanta fenomenului legitimitatii in procesul de institutionalizarea puterii a fost sesizata inca din 1762 de J. J. Rousseau, in "Contractul social".

"Cel ce stapaneste nu este niciodata destul de puternic penru a ramane mereu stapan daca nu transforma forta in drept si supunerea in datorie".
In viziunea lui M. Weber, puterea reprezinta capacitatea de a atinge scopuri in ciuda opozitiei altora. El distinge intre dominatie(Macht) si putere (Herrschaft) .In timp ce puterea este "sansa de a face sa triumfe in interiorul unei relatii sociale propria vointa, chiar in pofida unor rezistente", dominatia desemneaza "sansa de a gasi persoane ce pot fi convinse, gata sa asculte un ordin cu un continut concret".
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.