Politici care au determinat instaurarea regimului fanariot in Moldova

Trimis la data: 2015-11-29 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 8 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: evelyna Dimensiune: 24kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Perioada nu trebuie inteleasa drept inceputul prezentei elementului etnic grec in Tarile Romane, deoarece grecii se stabilisera de mai multa vreme aici. Dupa sfarsitul epocii fanariote, diverse familii fanariote cu membri nascuti pe pamant romanesc au inceput sa se considere, atat in Moldova cat si in Muntenia, ca fiind de origine romana si sunt prezenti si astazi in societatea romaneasca. Printre cele mai importante astfel de familii se numara familia Rosetti, al carui reprezentant de frunte a fost C.A. Rosetti, (promotor al radicalismului si nationalismului in perioada postpasapotista) si familia ghica, (ai carui reprezentanti Grigore al IV-lea si Alexandru al II-lea, in ciuda originii lor, au fost considerati primii domni "pamanteni" dupa revolutia de la 1821).

Atentia fanariotilor s-a concentrat atat pe ocuparea celor mai bune posturi pe care le putea oferi imperiul, cat si pe ocuparea tronurilor din Moldova si Muntenia, care erau inca tari bogate si, chiar mai important, se bucurau de un statut de autonomie (in ciuda faptului ca trebuiau sa plateasca un tribut ca vasali ai otomanilor). Multi greci au gasit un teren propice afacerilor lor in Principatele Romane, mult mai avantajos prin comparatie cu cel din Turcia si cu dificultatile pe care le intampinau negustorii in Imperiul Otoman, la fel ca si un teren de afirmare a puterii lor politice crescande. Multi dintre fanarioti au intrat in randurile boierimii muntene si moldovenesti prin aliante matrimoniale.

Desi mai rar, in perioada fanariota au aparut si domnii ale unor principi locali. Aceasta situatie a determinat elenizarea discutabila a unor familii boieresti romanesti: familia Callimachi (numele original Calmasul) si familia Racovita, aceasta actiune fiind facuta pentru a penetra nucleul Fanarului si pentru a le creste sansele de a ocupa tronul si, mai tarziu, pentru a isi mentine pozitiile.
Rolul jucat de domnitorii fanarioti in revoltele grecilor de dupa 1820 (Vedeti si: Razboiul de independenta al Greciei) si haosul provocat de miscarea Filiki Eteria in Moldova si Muntenia, ca si insurectia condusa de Tudor Vladimirescu in 1821, au dus la incetarea numirii de domnitori din randul familiilor fanariote.

In primavara lui 1822, de la Bucuresti si Iasi au fost trimise delegatii pentru a cere Inaltii Poarti domni pamanteni. Din aceste delegatii au facut parte printre altii: Ionita Sandu Sturdza, un coborator al lui Vlad Tepes, Grigorie Dimitrie Ghica, nepot de frate al decapitatului Grigore Alexandru Ghica al Moldovei si vornicul Iordache Rascanu, viitor membru in divanul domnesc al Moldovei. Aceasta actiune a adus in Moldova, dupa lunga perioada fanariota, din nou un domn pamantean in persoana luiIonita Sandu Sturdza si in Muntenia pe Grigore al IV-lea Ghica. Relevante pentru relatiile incordate dintre boieri si domn a fost compromisul dintre cererile pandurilor olteni ai lui Vladimirescu si pretentiile regentei boieresti de la Bucuresti, care incerca sa blocheze ascensiunea lui Scarlat Callimachi, ultimul domn fanariot din Muntenia.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.