Politici familiale in Romania

Trimis la data: 2010-07-09
Materia: Sociologie
Nivel: Facultate
Pagini: 13
Nota: 9.52 / 10
Downloads: 1
Autor: Crina Mateut
Dimensiune: 22kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Pornind de la analiza situatiei familiei si a politicii familiale existente, a lipsurilor si nerealizarilor, trebuie raspuns la trei intrebari: ce trebuie mentinut asa cum este? ce trebuie adaptat la economia de piata? si, in sfarsit, ce elemente noi trebuie introduse? De asemenea, trebuie facuta o distinctie clara intre problemele generate de criza socialismului si cele legate de reforma economica si sociala.
Asa cum am mai aratat, familia reprezinta un cadru pentru abordarea completa si integrata a politicii sociale, un punct de intalnire a diverselor abordari sectoriale. Ea indeplineste functiuni capitale in perioada de tranzitie, ceea ce face din aceasta institutie un pilon ce trebuie consolidat. In aceasta perioada trebuie avuta in vedere impletirea rolului familiei in asigurarea protectiei sau chiar a supravietuirii membrilor ei - cu rolul retelelor institutionale si statale.

Principiile ce stau la baza suportului statului acordat familiilor se refera la: intarirea familiei ca institutie, asigurarea bunastarii copiilor; egalitatea intre barbati si femei.Se remarca dificultatile ce decurg din cele doua procese: modernizarea si adaptarea la tranzitia la economia de piata.

In aceasta situatie, masurile minime de protectie sociala trebuie sa raspunda urmatoarelor cerinte: impiedicarea alunecarii sub nivelul de saracie si a altor familii si evitarea cronicizarii starii de saracie la familiile care au acest statut. In prezent, nu exista un program politic coerent in aceasta privinta. Sistemul de protectie sociala, bazat mai mult pe securitate sociala, are o logica interna ce favorizeaza mecanismele caracteristice asigurarilor sociale.

Statul ofera astfel o minima protectie in fata unor riscuri riguros determinate: boala; batranete; incapacitate de munca; maternitate; somaj. Asistenta sociala, in prezent difuza si nediferentiata, are unele aspecte ce o aseamana, paradoxal, beneficiilor universale; numarul mare de beneficiari determina reducerea semnificatiei prestatiilor de asistenta sociala in veniturile familiilor. In loc sa fie focalizata catre acele familii care intr-adevar depind de ea, asistenta sociala se dilueaza neselectiv. Nici perspectiva conturata in "Carta alba a asistentei sociale" (Ministerul Muncii si Protectiei Sociale, 1993) nu este mai incurajatoare, de data aceasta trecandu-se in celalalta extrema.

In reteaua protectiei sociale sunt cuprinse familiile cu veniturile cele mai reduse, ramanand in afara familiile cu venituri mici, chiar daca mai ridicate decat categoria precedenta, dar aflate cu adevarat in pericol de a deveni (daca nu sunt deja) sarace. Legea ajutorului social a transpus deja acest risc in realitate. Daca tendinta pe plan mondial este de a diversifica prestatiile sociale, conform cauzelor diverse si situatiilor specifice, ajutorul social propune o prestatie unica, indiferent de ce anume provoca saracia.

Prin urmare credem ca este necesar un program politic coerent de protectie sociala a familiilor in perioada de tranzitie. Acest program trebuie sa se bazeze pe concluziile analizei riscurilor si a lipsurilor in familiile cele mai expuse acestor riscuri.Exista, actualmente, in Romania, o politica familiala? Eforturile statului in aceasta directie sunt sustinute de reminiscentele politicii regimului anterior, de la care s-au mostenit majoritatea programelor sociale (cu exceptia beneficiilor de somaj).

Modificarile recente nu au avut urmari semnificative asupra nivelului de trai al familiilor. In general, toate avantajele noi introduse au fost contracarate de abrogarea sau deprecierea altora. Astfel, sistemul de alocatii pentru copii a devenit universal dar valoarea reala a acestor prestatii a scazut mult. Celelalte alocatii familiale, fiind, in general, inghetate la suma ante-revolutionara, au avut aceeasi soarta. Sistemul fiscal, desi incearca sa promoveze impozite progresive, nu protejeaza in mod real familiile cu venituri mici (care, in general, au si multi copii).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.