Politici monetare de stabilizare

Trimis la data: 2006-10-30 Materia: Economie Nivel: Facultate Pagini: 109 Nota: / 10 Downloads: 15
Autor: Anonim Dimensiune: 277kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Politici monetare de stabilizare
Prezentul studiu este structurat în patru mari capitole care îmbină aspectele cu caracter teoretic cu situaţii concrete ale ţărilor în tranziţie, dar în special cea a României. Primul capitol introduce problematica vastă a politicilor monetare - obiectivele de atins condiţionate fiind de o multitudine de factori, instrumentele prin care poate acţiona ţinând seama de gradul de libertate, de independenţă şi modalităţile de transmisie ale politicii în economie. Cel de-al doilea capitol tratează principalele elemente definitorii ale unui program de macrostabilizare: funcţiile-obiectiv, strategia de ales, ancorele nominale, credibilitatea, cu o analiză succintă a stabilizării macroeconomice din România de după 1990.

Politici monetare de stabilizare
Prezentul studiu este structurat în patru mari capitole care îmbină aspectele cu caracter teoretic cu situaţii concrete ale ţărilor în tranziţie, dar în special cea a României.Primul capitol introduce problematica vastă a politicilor monetare - obiectivele de atins condiţionate fiind de o multitudine de factori, instrumentele prin care poate acţiona ţinând seama de gradul de libertate, de independenţă şi modalităţile de transmisie ale politicii în economie.
Cel de-al doilea capitol tratează principalele elemente definitorii ale unui program de macrostabilizare: funcţiile-obiectiv, strategia de ales, ancorele nominale, credibilitatea, cu o analiză succintă a stabilizării macroeconomice din România de după 1990.

Politici monetare de stabilizare
Al treilea capitol este o pledoarie pentru ţintirea inflaţiei ca modalitate de stabilizare macroeconomică, atât ţintirea agregatelor monetare, cât şi cea a cursului de schimb dovedindu-se a avea rezultate net inferioare. Sunt prezentate aici câteva dintre cele mai noi modele de politică monetară elaborate de economişti renumiţi, principalele fiind axate pe compromisul inflaţie-output şi ţintirea inflaţiei folosind ca obiectiv intermediar inflaţia previzionată. În ultima parte a acestui capitol este propus un model de inflaţie în care se evidenţiază posibilitatea autorităţii monetare de a opta pentru stabilirea ca obiectiv operaţional a masei monetare sau a cursului de schimb.

Politici monetare de stabilizare
Ultimul capitol constituie începutul unui studiu econometric de determinare a nivelului ratei inflaţiei ca variabilă dependentă de alte variabile din economie (ritmul masei monetare, al cursului de schimb) pentru România în perioada 1990-1998, scopul fiind acela de a încerca o prognoză a acestei rate pentru următorul interval. Studiul trebuie însă aprofundat cu referiri mai precise la anumiţi indicatori în scopul obţinerii unor predicţii mai exacte pentru rata inflaţiei.

Politici monetare de stabilizare
Informaţiile folosite pentru conceperea acestei lucrări au fost obţinute din materiale dintre cele mai recente ale băncilor centrale ale României, Angliei, Austriei, Băncilor Federale de Rezerve din Boston, St. Louis şi New York, Banca Mondială, Banca Reglementelor Internaţionale etc. având sprijinul coordonatorului ştiinţific Prof. Univ. Dr. MOISA ALTAR căruia îi aduc multe mulţumiri.

Politici monetare de stabilizare
Capitolul I
Politica monetară
- componentă a politicii economice

Politica economică reprezintă compromisul adoptat de factorul de decizie între obiective aflate de cele mai multe ori în contradicţie, cele economice faţă de cele de ordin social, cele pe termen scurt cu cele pe termen lung. Politica economică a luat naştere ca urmare a necesităţii intervenţiei statului în economie pentru prevenirea şi eliminarea dezechilibrelor structurale şi pentru atenuarea efectelor potenţiale ale unei ciclicităţi economice puternic fluctuante. Astfel, statul exercită trei funcţii de bază : de alocare, de distribuţie a resurselor şi de stabilizare. Practic, o politică economică viabilă trebuie să vizeze maximizarea pe termen lung a efectelor pozitive, prin limitarea costurilor economice şi sociale pe termen scurt.

Politici monetare de stabilizare
Politica economică cuprinde politica monetară, politica fiscal-bugetară, politica veniturilor şi politicile speciale (restructurare, privatizare, etc.). Intre toate acestea se evidenţiaza o serie de corelaţii (tratate explicit în cadrul conturilor naţionale) urmărindu-se în principal atenuarea dezechilibrelor economice şi asigurarea unei dezvoltări stabile şi de durată.

1.Obiectivele şi constrângerile politicii monetare
Politica monetară, ca o componentă de bază a politicii economice, desemnează un set de masuri prin care autorităţile monetare încearcă să regleze nivelul cererii agregate din economie, prin influenţarea nivelului lichidităţii şi a condiţiilor de acordare şi a disponibilităţii creditului în economia naţională.

1.1 Obiectivele politicii monetare
Obiectivele de moment, tactice ale politicii economice sunt şi obiectivele politicii monetare, ele fiind subordonate totodată unor obiective permanente, strategice. Scopurile politicii economice au în vedere în principal, ocuparea forţei de muncă, stabilitatea preţurilor, creşterea economică şi stabilitatea balanţei de plăţi.
Ocuparea forţei de muncă utilizează ca indicator rata şomajului, aceasta fiind eficientă din punctul de vedere al maximizării producţiei prin echilibrarea marginală a pierderii directe - datorită faptului că există muncitori neangajaţi - cu câştigul provenit din flexibilitatea crescută a forţei de muncă neangajate.

Politici monetare de stabilizare
Stabilitatea preţurilor. In economie există două tipuri de creşteri de preţuri, şi anume: modificări ale preţurilor unor produse comparativ cu preţurile celorlalte produse, caracteristică a funcţionării unei economii de piaţă concurenţiale, şi modificări în aceeaşi direcţie a tuturor majorităţii preţurilor. In cazul primei categorii de modificări, sistemul de preţuri asigură automat ajustarea ofertei pentru a răspunde în mod adecvat variaţiilor cererii. Deşi modificarea relativă a preţurilor are efecte divergente asupra unor categorii de agenti economici, ea nu afecteaza negativ economia în ansamblu, ci dimpotrivă creşte eficienţa economiei naţionale. A doua categorie de modificări ale preţurilor reprezintă fenomenul de inflaţie. Impactul acestui fenomen are drept consecinţă redistribuirea arbitrară şi inechitabilă a veniturilor şi a avuţiei. Inflaţiile nu pot fi anticipate în totalitate, iar economia nu poate fi indexata în întregime, în condiţiile unei nesiguranţe şi incertitudini în creştere.

Politici monetare de stabilizare
Creşterea economică (creşterea Produsului Intern Brut) nu trebuie privită ca finalitate, ci pentru posibilităţile pe care le oferă, în privinţa îmbunătăţirii nivelului de trai în prezent şi perspectivele creşterii acestuia în viitor. Şocurile produse de modificările structurale din economie (de exemplu cele provocate de extinderea automatizării, informatizării) pot fi mai uşor absorbite într-o economie aflată în creştere.

Politici monetare de stabilizare
Stabilizarea balanţei de plăţi presupune un echilibru al încasărilor şi plăţilor din cadrul contului curent şi al contului financiar şi de capital. Astfel, creşterea datoriei externe nu se poate face oricât de mult. Alte scopuri ale politicii economice pot fi: -stabilitatea bugetului de stat; -realizarea unei repartiţii mai echitabile a veniturilor în societate; -conservarea resurselor naţionale; -reducerea datoriei externe etc. Priorităţile la un moment dat depind în fiecare ţară de contextul conjunctural economic existent. Obiectivele politicii economice sunt realizate prin aplicarea unor strategii economice alternative, în cadrul cărora sunt utilizate combinaţii diverse ale instrumentelor economice, în funcţie de conjunctura evoluţiei şi structurii economiei.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.