Politicile economice ale Uniunii Europene

Trimis la data: 2013-03-06
Materia: Stiinte Politice
Nivel: Facultate
Pagini: 3
Nota: 9.44 / 10
Downloads: 0
Autor: X y
Dimensiune: 14kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
In perioada imediat urmatoare primului razboi mondial, statele vest-europene si-au axat eforturile de depasire a situatiei critice de dupa razboi prin aplicarea unor politici economice de tip keynesian, incercand, intr-o masura mai mica sau mai mare sa se puna la adapost de eventualele perturbari care ar fi putut interveni ca urmare a influentei mediului exterior asupra economiilor lor in privinta utlilizarii factorilor de productie proprii sau a desfacerii produselor pe piata internationala.
In momentul depasirii situatiei economice critice si a trecerii spre relansarea cresterii economice, politicile economice aplicate in interior si in relatiile cu exteriorul au cunoscut o relativa transformare dinspre dirijism moderat spre liberalism moderat in vestul continentului, si una inspre dirijism extrem in partea central si estica a continentului. Pe structura creata in perioda interbelica si urmarind sa inlature distrugerile provocate de cel de-al doilea razboi mondial, politicile economice aplicate in spatiul vest european s-au diferentiat, continuand linia inceputa in perioada interbelica.

Economia Uniunii Europene este o economie unificata progresiv, atat pe cale naturala, prin schimburile comerciale intense derulate de-a lungul secolelor intre statele membre, cat si prin procesul integrarii formale, inceput in anii'50 ai secolului XX. Caracteristica esentiala o reprezinta diversitatea culturala, care isi pune amprenta atat asupra elasticitatii ridicate a cererii, cit si asupra dimensiunilor si specializarii ofertei. Ca atare si politicile economice ale Uniunii Europene reflecta acesta unitate in diversitate. Politicile economice ale Uniunii Europene

Politicile economice reprezinta o forma de interventionism in mecanismul pietei prin utilizarea unui numar de instrumente, strategii, planuri si reglementari juridice. Privite ca un rezultat al interventiei statului, politicile macroeconomice pot genera, prin aplicarea lor doua tipuri de efecte. Primul este acela de creare a pietei, cel de-al doilea este de modelare, respectiv de modificare a structurilor pietei.

La nivel comunitar, politicile comune au aparut, s-au diversificat si au crescut in complexitate pe fondul nevoii de a raspunde cresterii interdependentelor dintre economiile statelor membre din cel putin urmatoarele considerente: Pentru a raspunde nevoii de a atenua externalitatile negative care au aparut ca urmare a functionarii libere a mecanismului pietei; in aceasta situatie, politicile comune inlocuiesc politicile similare nationale, in cadrul unui proces de integrare pozitiva. Sub acest aspect, politicile comune sunt instrumente ale integrarii pozitive.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.