Politologia

Trimis la data: 2013-09-20
Materia: Pedagogie
Nivel: Facultate
Pagini: 12
Nota: 8.68 / 10
Downloads: 0
Autor: tatiana88
Dimensiune: 28kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Actuala programa reprezinta un demers teoretic structurat asupra celor mai importante aspecte ale stiintei politice contemporane. Pastrind o anumita continuitate a problematicii politologiei, ea tine cont de noile imperative si paradigme ale cercetarii stiintifice.Programa intregeste realizarile si experienta predarii stiintei politice la etapa actuala cu specificul predarii politologiei in cadrul Academiei de Studii Economice.
Destinata studentilor economisti, programa acorda o atentie deosebita interactiunii politicului si economicului la nivel procesual, institutional si normativ. Constienti de faptul ca caracterul acestei interactiuni influenteaza in mod decisiv procesul formarii elitei politice si economice, autorii doresc succes tuturor celor care au intentii serioase in studierea stiintei politice.


Geneza teoriei politice. Necesitatea si importanta studierii politologiei (stiintei politice). Specificul studiului politic. Constituirea si evolutia politologiei. Formarea si institutionalizarea stiintei politice in Moldova.

Obiectul de studiu si structura politologiei. Interpretarile moderne ale teoriei politice. Limbajul si aparatul categorial al politologiei. Explicarea si conceperea in stiinta politica. Functiile politologiei.Metodologia, metode si tehnici de cercetare a fenomenelor politice. Nivelurile de valorificare a realitatii politice. Paradigmele de baza ale politologiei. Interactiuni intre paradigmele stiintelor politice.

Locul si rolul politologiei in sistemul stiintelor socio-umane. Politologia ca stiinta general integrativa. Teoria politica si teoria economica: probleme de interactiune. Politologia in ambianta intelectuala si culturala a contemporaneitatii. Rolul teoriei politice in crearea unor noi paradigme de dezvoltare.

Tema 2. Existenta politica.
Politica - element constitutiv al naturii si existentei umane. Geneza politicului: determinari si modalitati. Productia materiala si politicul.Polisemia termenului de politica. Interpretarile moderne ale politicului. Ipostazele manifeste ale politicii: sistemul politic, actiunea politica, gindirea politica.

Dimensiunile existentei politice: normativa, institutionala si procesuala. Notiune de geohronopolitica.Functiile politicii. Obiectul si actorii politicii. Criteriile subiectivitatii politice.Coraportul politicului si economicului: istorie si actualitate. Politica si proprietatea. Proprietatea privata si existenta politica. Determinism in coraportul politicului si economicului. Tendinte actuale de interactiune a politicului si economicului. Aspecte politice si economice ale alienarii.Politica si cultura. Politica si dreptul. Politica si morala. Progresul social-economic si politica.Politica ca vocatie si ca profesie. Economistul si politica.

Tema 3. Fenomenul puterii politice.
Conceptul de putere. Puterea ca relatie sociala. Specificul puterii politice in sistemul relatiilor sociale.Interpretarile moderne ale fenomenului puterii politice. Proprietatile puterii politice.Sistemul puterii politice: statul, partidele politice, mass-media, opinia publica. Structura si nivelurile puterii politice. Puterea si "contraputerea".Legitimitatea puterii. Tipologia legitimitatii puterii politice.

Functiile puterii politice. Factorii, resursele si formele puterii politice. Mecanismul realizarii puterii: metode, mijloace si principii. Semnificatia si corelativele autoritatii, prestigiului, influentei si fortei in procesul realizarii puterii. Rolul economicului in functionarea puterii politice. Puterea politica si puterea economica: intersectari si interdependente. Puterea si proprietatea. Puterea si informatia. Puterea si morala.Tendinte si probleme de dezvoltare a fenomenului puterii in epoca postmodernista.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.