Politologie

Trimis la data: 2016-03-22
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 11
Nota: 9.56 / 10
Downloads: 0
Autor: Ghitiu eduard
Dimensiune: 15kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor:
Acorda si tu o nota acestui referat:
Este un fisier tip doc.

SISTEMUL SOCIAL

Punctul de plecare este exprimat de realitatea ca sistemul social reprezinta o agregare de doua sau mai multe persoane, cu niveluri diferite de complexitate. El cuprinde un numar de subsisteme, intre care politicul. Primatul politicului isi are o prima argumentare in filosofia greceasca: viata umana este esential viata politica.
Politicul este una din componentele existentei umane. Impreuna cu celelalte parti ale activitatii si constiintei umane alcatuiesc un sistem social.

Aristotel afirma ca omul este o fiinta care se realizeaza doar in cadrul polisului, deci este o fiinta politica ce apartine intregului socializat: "Agregatul care constituie cetatatea nu este un agregat oarecare; insa o repet, este un agregat de oameni in stare sa-si multumeasca toate trebuintele vietii lor".

Agregatul despre care vorbeste Aristotel este sistemul social, un sistem este global care integreaza toate elementele care reprezinta domeniile esentiale ale societatii, a complexitatii raporturilor sociale.

Agregarea, asocierea, sociabilitatea, coexistenta comuna nu sunt fenomene intamplatoare, lipsite de coerenta si determinare.

Prin societatea sa omul a creat un tip nou de asociere, un tip de agregare sociala sistemica - un agregat de oameni in stare sa-si multumeasca toate trebuintele vietii lor, societatea umana - pentru care a inventat mijloacele specifice, exclusive, nereproduse de nicio alta specie:

-Limbajul articulat, mijloc de comunicare specific;

-Organizare politica si juridica, reguli si institutii care intemeiaza si prezerva conditia sistemica a societatii;

-Activitate productiva, care se poate defini, simplu, ca o adaptare a socialului la oferta naturii sau transformarea cadrului social.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.