Politologie

Trimis la data: 2015-03-25
Materia: Stiinte Politice
Nivel: Facultate
Pagini: 19
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Georgiana_T
Dimensiune: 36kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Liberalismul este o doctrina politica si economica care proclama principiul libertatii politice si economice a indivizilor si se opune colectivismului, socialismului, etatismului si in general tuturor ideilor politice care pun interesele societatii, statului sau natiunii inaintea individului. Individul si libertatile sale constituie elementul central al intregii doctrine liberale.
In sens larg, liberalismul proslaveste construirea unei societati caracterizata prin libertatea de gandire a indivizilor, domnia dreptului natural, liberul schimb de idei, economia de piata pe baza initiativei private si un sistem transpartent de guvernare in care drepturile minoritatilor sunt garantate. Exista mai multe curente de gandire liberala care se diferentiaza intr-un mod mai precis prin fundamentele lor filosofice, prin limitele asignate statului si prin domeniul asupra caruia ele aplica principiul libertatii.

Valorile liberale fundamentale sunt libertatea individuala, creativitatea individuala, responsabilitatea si independenta personala, respectul drepturilor indivizilor, egalitatea in fata legii. Urmatoarele axiome sunt specifice liberalismului
Liberalismul poate fi etapizat, desi aceasta etapizare este discutabila.
In primul rand putem vorbi de un liberalism clasic (sfarsitul secolului al XVIII-lea si prima jumatate a secolului al XIX-lea ). Aceasta este perioada in care se definitiveaza si se coaguleaza ceea ce numim gandirea liberala..

Dupa a doua jumatate a secolului XIX putem vorbi de un liberalism aflat deja la putere si de o constructie politica si sociala pusa sub semnul liberalismului. In aceasta perioada, liberalismul a suferit mai multe mutatii legate de asumarea puterii si de aplicarea principiilor liberale in spatiul public. O dimensiune pregnanta pe care o
adopta liberalismul este aceea legata de ideea de natiune, in special pe continent. Constructia politica impusa de liberalism este aceea a unei democratii institutionale puternice, care se focalizeaza in special pe constructia statului national.

In perioada de dupa primul razboi mondial liberalismul incearca sa isi revizuiasca relatia cu ideea sociala adoptand modelul economic keynesian care se va repercuta si in
politicile sociale si in cele ce tin de insasi esenta liberalismului. Constructia teoretica ce se impune acum este una vizand drepturile si libertatile persoanei in raport cu ansamblul social si cu statul.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.