Politologie - Obiect de studiu

Trimis la data: 2005-02-10
Materia: Stiinte Politice
Nivel: Liceu
Pagini: 17
Nota: 7.95 / 10
Downloads: 22
Autor: Liviu Stefanoiu
Dimensiune: 26kb
Voturi: 280
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Politologia reprezintă una din ştiinţele legate de afirmarea politicului ca sistem şi, îndeosebi, a statului. Însăşi denumirea de „Politologie” provine de la două cuvinte greceşti: „polis” care înseamnă stat, cetate şi „logos” ştiinţă, semnificând ştiinţa despre stat, despre cetate, respectiv ştiinţa politică.
Sub această denumire de .ştiinţa politicii. s-a dezvoltat de-a lungul timpului până în deceniul al VI-lea al secolului XX, când a căpătat denumirea de Politologie. Termenul de „politologie” a fost lansat în perioada postbelică de către germanul Eugen Fischer Baling şi francezul André Therive şi folosit în 1954 de Gert von Eynern, pentru a denumi ştiinţa politică.

1. Domeniul politic - obiectul de studiu al politologiei
Definirea obiectului unei ştiinţe în general şi, în mod deosebit, al unei ştiinţe sociale este o problemă complexă care impune precizarea mai multor elemente, precum: domeniul distinct pe care îl studiază şi din ce unghi de vedere; categoriile, procesele sociale şi legile specifice; locul ştiinţei respective în sistemul ştiinţelor sociale, în general, şi în cadrul sistemului ştiinţelor din domeniul de activitate respectiv.

Obiectul de studiu al politologiei este politicul, ca subsistem al sistemului social global. Politicul reprezintă acel domeniu al vieţii sociale în care se desfăşoară viaţa conştientă a oamenilor, de regulă în mod organizat, pentru promovarea anumitor interese ce se manifestă sub o multitudine de forme, precum: interese individuale, generale, de grup social, naţionale, internaţionale, interese economice, spirituale, politice etc. Servirea şi promovarea diversităţii de interese, atunci când se realizează în mod conştient, prin activităţi organizate şi programate, se constituie în domeniul politic.

Domeniul politic se prezintă sub trei aspecte: sistem politic, acţiune politică şi gândire politică, între acestea existând o strânsă interdependenţă.
Georges Burdeau, concepând politicul corelat cu ideea de structură, arată că acesta constituie osatura necesară societăţii.

În raport cu valorile politice, politicul este o structură neutră, nefiind nici de stânga, nici de dreapta, rămânând insensibil la fluctuaţiile istoriei. Politica este activitatea ce constă în definirea puterii şi exercitarea prerogativelor sale. Politica este o funcţie necesară, un proces de creare a unor norme şi valori. Raţiunea de a fi apoliticii este construirea politicului. Ca structură politică a societăţii, politicul este permanent corectat, îmbogăţit, amplificat prin politică.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.