Politologie

Trimis la data: 2012-12-24
Materia: Stiinte Politice
Nivel: Facultate
Pagini: 15
Nota: 9.97 / 10
Downloads: 0
Autor: Elena Mihai
Dimensiune: 34kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Conceptul de cultura este polisemantic; in literatura de specialitate exista o mare diversitate de sensuri si semnificatii atribuite acestui termen care au fost enuntate in definitii felurite: nominale, genetice, structurale, functionale, istorice, psihologice, ostensive, normative etc. In lucrarea sa "Sociodynamique de la culture" - 1967, Abraham A. Moles semnala existenta a peste 250 de definitii. Iar daca am avea in vedere diferite segmente ale culturii de ansamblu a societatii, diferite subcomponente sau momente istorice ale morfologiei culturii, atunci numarul definitiilor, descrierilor si nuantelor ar tinde sa se amplifice in mod exponential.
In limbajul cotidian se discuta, adesea, pe firul aplicatiilor unor expresii precum: om cult, cultura inalta, cultura de masa, cultura medie, cultura populara, cultura de elita, cultura clasica, cultura moderna, cultura politica, cultura universala etc. Toate acestea ne repun in situatia sa ne intrebam ce este de fapt cultura? Cu siguranta sensul modern al conceptului de cultura a fost utilizat pentru prima oara de catre Edward B. Tylor si a fost definit in lucrarea "Primitive culture" - Londra, 1871: "Cuvantul cultura sau civilizatie, in sensul sau etnografic cel mai raspandit, desemneaza acel tot complex ce cuprinde stiintele, credintele, artele, morala, legile, obiceiurile si celelalte aptitudini si deprinderi dobandite de om, ca membru al societatii.

" Astfel inteleasa, cultura constituie un rezultat al dezvoltarii mentale, spirituale si organizationale a societatii. In acelasi secol, termenul de cultura a fost corelat, pana la identificare, cu cel de civilizatie. A. Comte, de pilda, considera ca civilizatia consta in dezvoltarea spiritului uman, in dezvoltarea actiunii omului asupra naturii care este, de fapt, consecinta directa a dezvoltarii spiritului. Ulterior, O. Spengler avea sa sustina ca civilizatia constituie destinul inevitabil al unei culturi, reprezinta stadiul cel mai exterior si mai artificial la care poate ajunge specia umana. Pornind de la astfel de conotatii,

in secolul nostru s-a operat amplu cu expresiile "cultura materiala" si "cultura spirituala", "cultura explicita" si "cultura implicita" (valori spirituale, atitudini, idealuri, simboluri etc.), "cultura reala" si "cultura ideala", "subcultura" si "contracultura", transmitere culturala, aculturatie etc. Indiferent de tipul de discurs referitor la cultura, in subsidiar toti sociologii sunt de acord asupra catorva note definitorii ale conceptului. Astfel, idei de genul: cultura este un produs socio-istoric care da masura omului, prin cultura omul se deosebeste de toate celelalte specii ale biosferei, cultura cuprinde toate achizitiile agentilor actiunii sociale rezultate din creatie, cultura este tot ceea ce este invatat in cursul vietii sociale si transmis din generatie in generatie, este mostenirea invatata si socialmente transmisa etc.

intrunesc acordul antropologilor, sociologilor, umanistilor. Astazi este evident pentru toti cei care studiaza societatea si istoria ei ca orice comunitate umana, orice agent al practicii sociale (individ, intreprindere, partid politic, stat, elita politica etc.) poseda o cultura specifica, concreta, care influenteaza, determina dezvoltarea totala a membrilor componenti. La nastere, orice individ uman gaseste o cultura gata constituita (modele, tipare, paradigme, coduri, simboluri, obiceiuri, traditii, norme, mentalitati, valori).

Omul va asimila, va dobandi umanitatea pe masura ce va deveni un subiect cultural, pe masura ce-si va interioriza valorile culturale. Aceasta se obtine prin educatie, autoeducatie, prin actiunea factorilor de socializare. Prin transmitere culturala (sau, prin ceea ce Ralph Linton numea, "ereditatea sociala a membrilor unei societati") fiintele omenesti s-au transformat in specia dominanta pe Pamant. Intr-un astfel de sistem de referinta cultura politica detine locul ei specific si joaca un rol privilegiat.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.