Politologie

Trimis la data: 2015-03-30
Materia: Stiinte Politice
Nivel: Facultate
Pagini: 38
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Tatiana_D
Dimensiune: 60kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Puterea politica: exprima un fenomen social fundamental, care consta in capacitatea de a adopta decizii la nivelul intregii societatii si de a asigura indeplinirea lor practica prin mijloace specifice, constrangerea si convingerea. Implica competenta de a impune ascultare - poate fi descrisa ca fiind o relatie intre cauza/efect, intre un "agent" activ/un "pacient" pasiv, respectiv intre guvernanti/guvernati, intre clasa politica/masa cetatenilor. Ca tipologie, puterea politica se poate reduce la doua categorii fundamentale, in functie de natura ei:
Corelative puterii politice sunt notiunile de influenta politica, autoritate si legitimitate. Influenta politica este un efect al puterii politice si, totodata, unul dintre mijloacele ei de actiune. Intotdeauna puterea politica genereaza influenta, dar nu intotdeauna influenta politica inseamna si putere. Se poate insa aprecia ca influenta politica este sinonima cu puterea politica inteleasa in sensul slab, adica nu ca o relatie de dominare, ci ca o relatie de alterare, de afectare a comportamentelor sociale.

Exercitarea puterii politice democratice are drept suport autoritatea - lat. autoritas = forta, putere de convingere. Reprezinta modalitatea concreta de manifestare a puterii politice, capacitatea acesteia de a-si impune vointa in societate. In esenta, este vorba despre dreptul si capacitatea guvernantilor de a conduce. Acest fapt se realizeaza, in principiu, pe doua cai: a) prin convingere; b) prin constrangere.
Experienta istorica a demonstrat ca autoritatea politica este cu mult mai mare cand aceasta se realizeaza prin convingere, cand se bazeaza pe forta argumentelor.

Aceasta relatie presupune o concordanta intre obiectivele puterii si cele ale majoritatii. In aceste conditii, autoritatea politica se defineste drept capacitatea de a obtine ascultare in absenta constrangerii. Ea se bazeaza pe consensul majoritatii. Autoritatea politica realizata prin convingere este caracteristica societatii democratice.Autoritatea politica obtinuta prin constrangere are la baza argumentul fortei. De regula, ea se afla in minoritate cu societatea, cu interesele majoritatii. Practica societatii politice obtinuta pe calea constrangerii isi pierde treptat forta, fapt ce duce la declinul si pierderea ei.

Ea este caracteristica societatilor totalitare nedemocratice.
Legitimitatea politica (de la latinescul legitimus = conform cu legea) constituie un principiu de intemeiere si justificare a raporturilor dintre guvernanti si guvernati. Legitimitatea politica constituie un principiu conform caruia un sistem de guvernare, o putere politica se exercita pe baza unui drept conferit de guvernati, de cetateni, pe baza unor intelegeri legiferate. Prin aceasta, cetatenii recunosc dreptul de guvernare al puterii politice.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.