Poluarea

Trimis la data: 2003-09-27
Materia: Chimie
Nivel: Liceu
Pagini: 10
Nota: 8.39 / 10
Downloads: 15
Autor: Marian patrascu
Dimensiune: 649kb
Voturi: 447
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Poluarea
In timp omul a transformat natura in folosul sǎu. Consumul mare de oxigen in diverse activitati si eliminarea in aer a unui număr mare de substanţe toxice duc la încărcarea atmosferei cu substanţe dăunătoare .
Stratul gazos al Pamantului reprezentat de atmosfera terestra reprezintă unul dintre factorii esenţiali a existenta vieţii .
Poluarea
Timp de milioane de ani echilibrul natural al gazelor atmosferice s-a menţinut dar acum este ameninat de activitatiile omului. Atmosfera este formata din : azot 78,09%; oxigen 20,95%; argon 0,92%; bioxid de carbon 0,03%; alte gaze (xenon,hidrogen,ozon,radon,heliu) 0,1%. Din punct de vedere al sanatatii o deosebita importanta reprezintă oscilaţiile in concentraţiile ale oxigenului si ale bioxiduluide carbon din aer,deoarece acestea au un rol impornat in metabolism, in principal la nivelul plămânilor.

Poluarea
Din cauza scăderii concentraţiilor a oxigenului si a bioxidului de carbon pot apărea fenomene de hipoxie sau de anoxie . Definirea poluării reprezintă o problema deoarece implica mai multe aspecte si fiecare conduc la o alta explicaţie . Cea mai potrivita este definiţia data de Organizaţiei Mondiala a Sanatatii (O.M.S).

Poluarea
„Se poate vorbii despre poluarea atmosferica atunci când una sau mai multe substanţe străine sau amestecuri de substanţe sunt prezente in atmosfera in cantitati sau pe o perioada care pot fi periculoase pentru oameni, animale ,sau plante si contribuie la punerea in pericol sau vătămarea activitatiilor sau bunăstării persoanelor”

Poluarea
Principale surse ale poluării
Sursele poluării sunt impartite in trei categorii :
-surse naturale
-surse provocate de om(artificiale)
-surse „activitatiilor ”casnice””

Surse naturale
Printre aceste surse amintim:
-Polenul plantelor si al floriilor care provoacă alergii
-Ceata care acţionează asupra naturii
-Erupţiile vulcanice care activează produşii gazoşi ,lichizi si solizi,si astfel schimba local relieful zonei in care se manifesta .
-Cenuşa vulcanica , praful vulcanic împreuna cu vapori de apa influnteaza fenomenul „efect de sera”
-Incendiile naturale sunt o sursa formata din fum si cenuşa , si se produc atunci când umiditatea climatului scade critic, fenomen întâlnit mai ales in zona tropicala
-Furtunile de praf se produc in zonele de stepa mai ales in perioadele lipsite de precipitaţii când se pierd pârtile aeriene a vegetaţiei astfel ele ramând expuse acţiunii de eroziune a vanturilor specifice continentului African .
-Ape termale
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.